Süpermarketlerde "5xD" kuralı: Aldi, Lidl müşterilerinin bilmesi gerekenler

Süpermarketlerde "5xD" kuralı: Aldi, Lidl müşterilerinin bilmesi gerekenler

Gelecekte birçok markette "5xD" kuralı geçerli olacak. Ancak bu kuralın arkasında ne var ve müşteriler üzerinde nasıl bir etkisi var?

Almanya'nın Lidl ve Aldi gibi indirim devleri eti etkileyen önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Sonuç olarak, birçok tüketici doğrudan etkilenecek. 

Şimdi süpermarketlerde "5xD" kuralı

Şimdi 5xD, Aldi veya Edeka gibi süpermarketler için büyük bir konu, ancak D'ler ne anlama geliyor? Aldi Süd, birkaç ay önce bir basın açıklamasında, "Geleneksel taze domuz eti için tüm değer zincirinin her adımının Almanya'da gerçekleştiğini" açıkladı. 
Basit bir dille bu şu anlama gelir: Domuzun doğumu ve ayrıca yetiştirme, besi, kesim ve işleme Almanya'da gerçekleşir. “D” Almanya'yı temsil eder. Yani domuz eti üretim zincirinin her basamağının Almanya’da gerçekleştiği anlamına geliyor.

Şimdiye kadar Almanya’da 4D kuralı vardı ve domuzlar genellikle ithal ediliyordu. 

Rewe Group'tan bir basın açıklaması, "yerli tarımın uzun vadeli ve sürdürülebilir bir şekilde güçlendirilmesi için" bir taahhütten söz ediyor.

Bununla birlikte, örneğin Aldi Süd'ün 2021'deki bir basın açıklamasında belirlediği istisnalar da var. Buna göre uluslararası spesiyaller, organik ürünler, fileto ve dondurulmuş ürünler 5D kuralı kapsamında değil.

Aldi, 2022'nin sonuna kadar geçiş yapmak istiyor. Öte yandan Rewe Group, bir açıklamada şöyle yazıyor: “2022 yazına kadar Rewe ve Penny, geleneksel taze domuz eti çeşitlerinin yaklaşık yüzde 95'ini Alman menşeine dönüştürecek.


Süpermarkette "5xD" kuralı: Bu, müşteriler için geçiş anlamına gelir

Etkileri henüz belirgin olmasa da, üretimdeki değişim ve asgari fiyat ödemelerindeki artış nedeniyle satışlarda da büyük olasılıkla artacaktır. Bu geçişten fiyatlar da etkilenecektir. Genel olarak, indirimciler ve süpermarketler sürekli değişiyor ve birçok şirket de yenilikleri deniyor. 

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: 
Unsplash - marjan_blan

HABERE YORUM KAT