SunExpress mi, Corendon mu?

SunExpress mi, Corendon mu?

Frankfurt'tan SunExpress'le İzmir'e gidip, Corendon'la döndük. İşte izlenimlerimiz...

OKTAN ERDİKMEN - THY ve Lufthansa, ortak kurdukları SunExpress ile uçuş güzergahlarını paylaşmıştı. Örneğin THY ve Lufthansa Frankfurt’tan İzmir ve Antalya gibi önemli şehirlere uçuş düzenlemiyor; SunExpress de, Frankfurt’tan İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere hiç uçmuyordu.

Gurbetçilerin en çok tercih ettikleri İzmir ve Antalya güzergahları SunExpress’in insafına kalmışken, sektöre Hollanda merkezli yeni bir hava yolu şirketi girdi: Corendon.

SunExpress’le Frankfurt’tan İzmir’e gidip, Corendon ile dönerek aynı güzergahta iki farklı şirketi denemek istedim. İzlenimlerim şu şekilde:

Corendon bilet ücretleri SunExpress’e göre yaklaşık yüzde 30-40 daha uygundu. SunExpress de, rekabetten dolayı bilet ücretlerini geçen seneye göre biraz düşürmüş. Ancak yine de 3 seçenek sunan Corendon’dan yüksek: El bagajı ile, 20 kg bagaj hakkı ile ve 30 kg ile. Hepsi daha uygun ama el bagajıyla gidenler çok daha uygun fiyatlarla bilet alabiliyorlar. 

Uygun fiyatlı hava yollarıyla seyahat edenlerde, bazen “Acaba yeterince güvenli mi?” diye bir çekince olabiliyor. Oysa uzmanlar, hava yollarında güvenliğin bilet fiyatlarıyla alakası olmadığını ve hepsinin aynı kurumlar tarafından denetlendiğini söylüyorlar.

SunExpress’le gidiş

SunExpress'te check-in işlemleri hızlıydı. 10-15 dakika içerisinde uçuş kartını alıp gümrükten geçtim. Ancak uçak bekleme salonuna girdiğimde oturacak yer yoktu. 10-15 dk kadar çok sayıda yolcu ile birlikte ayakta bekledik. Sonra otobüse bindik, bir 10-15 dk otobüsün kalkmasını bekledik. Uçağa binerken merdivenlerde yığılma oldu ve 5 dk kadar da aşırı soğukta beklemek zorunda kaldık. Bunun havalimanının rüzgar uyarısından olduğunu söylediler. 

Uçakta SunExpress eğlence servisini anons ettiler. 5 avro karşılığında film izleyebiliyor ve dergi okuyabiliyorsunuz ancak bu servis arızalıydı. 2,5 avro ödeyerek bir çay içmek istedim ancak çay bitmişti. Ben de kahve aldım. 

Uçak planlanandan geç kalkmasına rağmen, vaktinde indi. Sanırım bunda hava yolu şirketlerinin rötar oranının düşük göstermek için uçuş sürelerini normalden fazla yazmalarının etkisi var. 

Uçuş sorunsuz ve iyi geçti. Personel güler yüzlüydü.

Corendon’la dönüş

Check-in burada da hızlı ve sorunsuz geçti. Görevliler çok güler yüzlüydü. Bekleme salonunda sorun yoktu. 10-15 dakika içerisinde uçağa aldılar. 

Corendon uçağında oturma düzeni biraz daha genişti. SunExpress uçakları çok yeni ancak koltukları Corendon’a göre daha dar. 

Yolda, bir kahve için 3 avro ödedim. SunExpress’te aynı kahve 2,5 avro. Bir de uçak içi dergisi İngilizce ve Almanca hazırlanmıştı. SunExpress’teki gibi Türkçe seçeneği yoktu.

Diğer taraftan Corendon’un önceden sipariş verilen menüleri SunExpress’e göre çok daha kapsamlıydı. Örneğin menüde SunExpress’te olmayan viski ve likör çeşitleri var. SunExpress sadece tek marka şarap ve bira sunuyor. 

Menüde ayrıca Starbucks’un hazır soğuk frappuccinosunu görmek beni şaşırttı. Üstelik Starbucks’la aynı fiyata satılıyor. 

Yiyeceklerse kahvenin aksine, SunExpress’le ya aynıydı ya da daha ucuzdu. Örneğin dürüm 7 avroydu.

Servis hızlı ve güzeldi. Çok rahat ve sorunsuz bir uçuşla Frankfurt’a geldik. 

Bagaj beklerken uçakta karşılaştığımız dostlarımızla sohbet ettik. Ortak kanı, SunExpress’in alternatifsiz olması nedeniyle, son dönemlerde fiyatları oldukça yukarı çekmesiydi. 

Bir bilete 100-150 avro verince uçakta satılan bir şişe suya 2,5 avro ödemek istemiyorsunuz. Ancak 50-60 avroya bilet alınan uçuşlarda, ufak tefek aksaklıklar olsa da, insan görmüyor.

Özetle, Corendon’dan çok memnun kaldım. Rekabet vatandaşın lehine işliyor. 

Demek ki, uygun fiyatlı bilet satılınca da, kaliteli hizmet verilebiliyormuş.

Keşke ilgili kurumlar, yıllardır görevlerini yapsalar ve güzergahları paylaşıp bilet fiyatlarını istedikleri gibi belirleyen firmalara izin vermeselerdi.

Biz de uygun fiyata bilet alabilmek için, piyasaya başka bir aktörün girmesini beklemek zorunda kalmasaydık. 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum