Sucuk savaşında son durum: Sendikacılar hareketlendi, Egetürk’e 600 imza

Sucuk savaşında son durum: Sendikacılar hareketlendi, Egetürk’e 600 imza

Merkezi Federal Almanya’nın Köln kentinde bulunan ülkenin en köklü Türk et ve sucuk üreticisi Egetürk’te işçilerin toplu iş sözleşmeleri için hak aramalarıyla başlayan gerginlik tırmanmaya devam ediyor.

Tam 54 yıl önce kurulan ve  bugün kıtanın en güçlü Türk kuruluşlarından biri olan Egetürk yönetimi  hak arayan işyeri işçi temsilcisini önce görevden uzaklaştırmış ardından işten çıkarmıştı.

Şimdi Almanya’daki en büyük Türk salam, sucuk ve sosis işletmesi Egetürk’te işyeri işçi temsilciliği (Betriebsrat) başkanının işten atılmasına karşı değişik işletmelerdeki işyeri işçi temsilcileri ve sendikacılar harekete geçti. “Egetürk işçileriyle dayanışma inisiyatifi” oluşturan sendikacılar başlattıkları kampanya çerçevesinde topladıkları 600 imzayı dün şirket yöneticilerine teslim ettiler. 

Egetürk’teki süreci en yakından takip eden Yeni Hayat gazetesi yazarlarından gazeteci Yücel Özdemir son gelişmeleri +49 gazetesinin YouTube kanalında yayınlanan Avrupa Gündemi için değerlendirdi. 

 

Evrensel ve Yeni Hayat gazeteleri yazarı Yücel Özdemir Almanya'da süreci  yakından takip ediyor

Egetürk’te örgütlü Gıda Sendikası’nın (NGG) yanı sıra Metal İşçileri Sendikası (IG Metall), İnşaat İşçileri Sendikası (IG BAU), Birleşik Hizmetliler Sendikası (Ver.di) üyelerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik grubun Köln’deki Egetürk fabrikasının önünde bir araya geldiğine işaret eden gazeteci Özdemir’in son gelişmelerle ilgili aktardıklarından satırbaşları şöyle:

TÜRKOĞLU İLE SENDİKACILAR ARASINDA GERGİNLİK

“Egetürk Genel Müdürü Ahmet Emre Eden önceden yapılan başvuruyu kabul etmez iken, eşi Neşe Eden, Satış Müdürü Koray Dağlı ve İletişim Müdürü Ercan Türkoğlu kapıya kadar gelerek imzaları aldılar ve sendikacılarla durum hakkında yaklaşık bir saat boyunca konuştular. Açılan davalarda Egetürk’ü temsil eden İletişim Müdürü Ercan Türkoğlu ile gelen sendikacılar arasında ise zaman zaman atışmalar oldu. Türkoğlu, işçilere bilgi içerikli el ilanlarının dağıtılmasını engellemeye çalıştı.

“İŞYERİ İŞÇİ TEMSİLCİSİ GÖREVİNE İADE EDİLSİN”

Heyet Sözcüsü Sefariye Ekşi, Almanya’da sendikal örgütlenmenin en temel haklardan biri olduğunu ifade ederek işyeri temsilciliği başkanı Gülden İ.’nin işten atılmasını doğru bulmadıklarını, işe yeri alınmasını ve sendikal çalışmalarına kaldığı yerden devam etmesini talep ettiklerini söyledi. Ford İşyeri İşçi Temsilcisi Ali Çiçek ise Almanya’nın değişik işletmelerinde çok sayıda Türkiyeli işçinin sendikal çalışmalar yürüttüğünü belirterek bunun Egetürk’te de normal bir durum olması gerektiğini, hiç kimsenin sendikal çalışmaları nedeniyle işten atılamayacağını söyledi.

 

TEKLİFLER ARASINDA TAZMİNATLA ÇIKIŞ DA VAR

Sendikacılara Gülden İ.’nın 2018’de yapılan işyeri temsilciliği seçimlerinde yapılan seçimlere hile karıştırılması nedeniyle işten atıldığını anlatan Neşe Eden, buna rağmen Gülden İ.’nin işine dönmesi için değişik teklifler yaptıklarını, buna rağmen kendisinin bunları kabul etmediğini ve diyalog yollarını söyledi. Teklifler arasında tazminatla çıkışın olduğu da konuşuluyor.

 

NGG sendikası ve Gülden İ.’nin işe geri dönüşe işyeri temsilcisi olarak görevine devam etme şartını öne sürdüğü belirtiliyor. İşveren tarafı ise işyeri temsilciliği görevine dönüşe kesin olarak karşı çıkıyor. Köln İş Mahkemesinde görülen değişik davalarda Gülden İ.’nın işe dönüşü ve işyeri temsilciliğine geri dönmesi konusunda değişik davalar ise devam ediyor. 4 Eylül’de görülecek davada Gülden İ.’nin işe geri dönüp dönmeyeceğine karar verilecek. Bu davadan çıkacak karara bağlı olarak işyeri temsilciliğine nasıl devam edileceğine de karar verilecek.

GÜNTER WALLRAFF UZLAŞMACI OLMAK İSTEMİŞTİ

Daha önce Almanya’nın tanınmış yazarlarından Günter Wallraff da, Egetürk’e bir mektup yazarak konunun uzlaşmayla çözülmesi için arabulucu olabileceğini ifade etmişti. Ancak Egetürk, Wallraff’ın tutumunu taraflı bulmuş ve kabul etmemişti.

 

Daha önce Almanya’nın tanınmış yazarlarından Günter Wallraff da, Egetürk’e bir mektup yazarak konunun uzlaşmayla çözülmesi için arabulucu olabileceğini ifade etmişti (Foto: Wikimedia Commons)

Öte yandan, NGG sendikası Almanya genelinde sendikalar arasında geniş kapsamlı bir imza kampanyası daha başlattı. Ülke genelinde dağıtılan kampanyası metninde, işyeri temsilciliği üzerindeki baskılara son verilmesi isteniyor. Binlerce imzanın toplanarak Egetürk’e teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca 4 Eylül’de yapılacak duruşmaya geniş katılım çağrısı yapılıyor. 

Çoğu Türkiye’den olmak üzere 180’e yakın işçinin çalıştığı Egetürk’te, Ağustos 2019’da işverenin sendikayla toplu sözleşme için masaya oturmak istememesi üzerine ilk uyarı grevi yapılmıştı.”

70 BİN METREKARELİK TESİSTE 49 ÇEŞİT ÜRÜN

1966’da işe küçük bir kasap olarak başlayan İzmirli işadamı Burhan Öngören ve Egetürk’ün o zamanki kurucusu, sahipleri bugün Köln’de toplam 70 bin metrekarelik bir alana yayılan tesislerinde faaliyet gösteriyor. Egetürk, toplam 49 farklı ürün piyasaya sürüyor ve milyonlarca avroluk bir ciroya sahip. Köln’deki dev entegre tesislerinde günde 150 ton sucuk ve et çeşitleri üretecek kapasiteye ulaşan Egetürk‘ün isim babası ise kurucusu Burhan Öngören.

+49 – KÖLN

HABERE YORUM KAT
1 Yorum