Stuttgart olayları gündemin ilk sırasında: Gerçek kurbanların anısını kirlettiler

Stuttgart olayları gündemin ilk sırasında: Gerçek kurbanların anısını kirlettiler

Stuttgart'ta yaşanan şiddet olayları Alman basınında geniş yer aldı. Özellikle gazetelerde yer alan değerlendirmelere göre, ortada bu olayları haklı kılacak hiçbir şey bulunmuyor.

Almanya'nın Stuttgart kentinde hafta sonunda polise yönelik saldırı ve mağazaların yağmalanması şeklinde kendini gösteren şiddet olayları ülke gündeminin ilk maddelerinden biri oldu. Konu Alman basınında geniş yer buldu. Deutsche Welle Türkçe’de yer alan bir derlemede, Stuttgart olaylarının gerçek ırkçılık kurbanlarının anılarını kirlettiğine işaret edildi. 

“HAFİFE ALINAMAZ, HAKLI HİÇBİR TARAFI YOK“

Badische Zeitung'un yorumunda, yaşananların hiçbir şekilde haklı gösterilecek tarafı olmadığı vurgulandı:

"Yaşanan bu kargaşanın, polislerin siyasetçiler tarafından toptancı bir anlayışla itham altında bırakıldığı ve bir yayın organında, güya hiciv olsun diye 'çöp' olarak nitelendirildiği bir döneme denk gelmesi herhalde tesadüf değil. Devletin şiddet tekelinin araç ve temsilcileri ile ilgili söylemlerde, bunlara karşı şiddetin de meşrulaştırılma çabası ile kendini gösteren ve ağır ağır ilerleyen bir kayma söz konusu. Stuttgart olayları hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz ve hafife alınamaz. 

Yaşananların politik bir aktivizm ile alakası yok. Şiddet olayları esnaf ve polisi mağdur etmiştir ve hem değerlerimize hem de toplum düzenimize bir saldırı anlamı taşımaktadır. Ayrıca ırkçılığın gerçek kurbanlarının hatırlarını da kirletmiştir."

“HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ“

Aynı konuyu yorumlayan Reutlinger General-Anzeiger gazetesi ise Stuttgart'ta yaşananları daha genel bir bakış açısı ile değerlendirerek, şiddetin tüm dünyada, giderek artan oranda hoşnutsuzluğu ifade etmenin bir yolu olmaya başladığını belirtti:

"Hapis ve para cezaları ve sosyal hizmetler genel problemi temelden değiştiremeyecek. İçeride ve dışarıda toplumsal değişimlere şahit oluyoruz. Şiddeti, hoşnutsuzluğu ifade etmenin bir yolu olarak gören insanların sayısı artıyor. Bu yapılırken de, insanların mülklerine, devlete ve onun temsilcilerine karşı her türlü saygı da yitip gidiyor. Şiddet ufak noktalarda başlar, sıklıkla söylemlerde… Buna karşı durmamız gerekiyor. Sorun hepimizi ilgilendiriyor ve hep birlikte mücadele etmeye mecburuz."

+49 – FRANKFURT

FOTO: Amber Kipp on Unsplash