Steinmeier'den Türklere Nazım Hikmet'li teşekkür

Steinmeier'den Türklere Nazım Hikmet'li teşekkür

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'den işgücü göçünün 60. yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada gündelik ırkçılığın hâlâ bir sorun olduğuna dikkat çekti. Steinmeier, "Türkiye kökenlilerin onuru da dokunulmaz" dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Türk Toplumu tarafından Almanya ile Türkiye arasındaki işgücü anlaşmasının imzalanmasının 60'ıncı yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törene katıldı.

Törende yaptığı konuşmaya dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet'ten alıntı yaparak başlayan Almanya Cumhurbaşkanı, Almanya'daki Türkiye kökenlilerin günümüzde hala gündelik ırkçılıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Steinmeier, "Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine... Nazım Hikmet'in bu sözleri o dönemi anlatıyor. 1960'lar ve 70'lerde Almanya'ya gelen birçok insanın hissettiklerini ifade ediyor. Köksüzleşme duygusu... Özgürlüğe, eşitliğe, dayanışmaya duyulan özlemi açığa çıkaran duygular. Bu özlemler giderildi mi?" diye sordu.

"Türkiye kökenlilerin onuru da dokunulmaz"

Konuşmasında Almanya'nın fırsat eşitliğinin yaşandığı bir ülke olması için mücadele edilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, "İkinci, üçüncü ve dördüncü nesilden insanlar anne-babaları ve büyükanne-büyükbabalarının aksine Almanya'da yaşamak için başvuruda bulunmadılar, onların çoğunluğu burada dünyaya geldi. Fakat bugün hala çoğu kendisini sürekli başvurmak, çabalamak zorunda hissediyor; eşit muamele görmek için çabalamak. Yabancı değil kendileri olabilmek için çabalamak... İyi bir geleceğin hayalini kurabilmek için çabalamak, bir lise tavsiyesi alabilmek için, bir kira sözleşmesi için, bir iş görüşmesine davet edilmek için... Çoğunlukla ret yanıtı alıyorlar. Genellikle çirkin reflekslerden kaynaklanan acı verici bir ret; önyargılardan, öfkeden ve ırkçılıktan beslenen... Bu gündelik ırkçılık insanlara en çok acı veren yerden dokunuyor" diye konuştu.

Bu kişilerin kendisini "savunmasız" hissettiğini belirten Steinmeier, "Doğrudan söylemek gerekirse; Türkiye kökenli kadınların, erkeklerin ve çocukların onuru da dokunulmazdır. Ancak bu onura çok sık şekilde dokunuluyor ve saldırılıyor. Bu ülkede buna izin veremeyiz ve vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT