Steinmeier'den liderlere mesaj: BM boks ringi değil

Steinmeier'den liderlere mesaj: BM boks ringi değil

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, BM Genel Kurulundaki konuşmasında, ABD, Çin ve Rusya'ya dünyanın diğer ülkelerine olan sorumluluğunu hatırlatırken, Afganistan'daki hezimette Almanya'nın da payı olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) 76'ncı Genel Kurulunda konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ABD, Çin ve Rusya'ya dünyanın diğer ülkelerine olan sorumluluklarını hatırlattı. BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya, ABD ve Çin'in arasında sıklıkla yaşanan görüş ayrılıklarına işaret eden Steinmeier, "Birleşmiş Milletler, dünya güçlerinin hiçbir değerin bulunmadığı bir boks ringi değil" ifadesini kullandı. Steinmeier, dünyanın önemli güçlerinin BM'de sahip olduğu hakların "ancak herkesin çıkarına olacak şekilde uluslararası barış düzenini sağladıkları ve kendi çıkarları için bunu görmezden gelmedikleri veya baltalamadıkları sürece" geçerli olduğunu söyledi.

Almanya, uzun süreden beri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Rusya'nın daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılmasını talep ediyor.

Yaklaşık 40 yıl aradan sonra BM Genel Kurulunda konuşan ilk Almanya Cumhurbaşkanı olan Steinmeier, konuşmasında Almanya ve Avrupa'nın uluslararası düzeyde daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Steinmeier, "Biz Avrupalılar, biz Almanlar kendi güvenliğimiz için, komşularımızda ve dünya genelinde barış ve istikrarın sağlanması için daha fazlasını yapmalıyız" şeklinde konuştu. Almanya Cumhurbaşkanı, Libya'da, Doğu Ukrayna'da, Ortadoğu'da bu çabaların sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT