SPD'nin “koronavirüs” savaşı bitti gibi: Sarrazin ihraç edildi

SPD'nin “koronavirüs” savaşı bitti gibi: Sarrazin ihraç edildi

On yıldan bu yana Thilo Sarrazin ile başı dertte olan Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) kararını verdi. Eski senatör ihraç edildi.

Partinin en yüksek tahkim kurulu bugün tartışmalı siyasetçi Sarrazin hakkında hüküm verdi. Eski bankacı, eski senatör, yazar Thilo Sarrazin SPD’den ihraç edildi. 

Bölge ve eyalet düzeyindeki tahkim kurulları kitapları çok satan eski Berlin Senatörü 75 yaşındaki Sarrazi’nin partiye zarar verecek davranışları nedeniyle SPD’den ihracına karar kılmıştı. Ancak Sarrazin temyize gitmişti Bugün Sarrazin hakkında Willy Brandt Haus'da müzakereler gerçekleşti. Gün sonunda parti üyeliğinin iptali kararlaştırıldı.

Sarrazin, elbette geçen yıl avukatı aracılığıyla tüm davaları Federal Adalet Divanı'na ve gerekirse Federal Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini duyurmuş ve  partiden gönüllü olarak ayrılmayı reddetmişti.

IRKÇI TEZLER VE SPD

Süreç, 2018'de yayınlanan Sarrazin’in “Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht” (Düşmanca Ele Geçirme: İslam İlerlemeyi Nasıl Engelliyor, Toplumu Nasıl Tehdit  Ediyor?) adlı kitap ile hızlanmaya başladı. Sarrazin kurgusal olmayan, bilime dayalı kitaplar yazdığını öne sürüyor ve SPD yönetiminin kısmen köktendinci eğilimleri olan Müslümanların eline geçtiğini ileri sürüyor. 

SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil’in kitapta “ırkçı tezler” yer aldığına ilişkin görüşüne tahkim kurulları da katıldıklarını bildirmişlerdi. 

Öte yandan SPD eski senatör ile sadece 2018'den bu yana sorun yaşamıyor. Aynı zamanda on yılı aşkın süredir  sık sık  abartılı ve polemiğe açık ifadeleri nedeniyle de sorun yaşadı. 2010 yılında Berlin teşkilatı ve parti merkezi “Deutschland schafft sich ab” (Almanya Kendini İmha Ediyor) kitabı nedeniyle  Sarrazin’in parti üyeliğini iptal ettirmek istemişti. Ancak o zaman uzlaşma sağlanmıştı. Ardından “Europa braucht den Euro nicht” (Avrupa’nın Avroya İhtiyacı Yok) adlı kitabı ile Sarrazin, Alman Merkez Bankası eski yönetim kurulunu eleştirmişti. 

+49 – BERLİN

FOTO: Arne Dedert / DPA

 

HABERE YORUM KAT