SPD'nin kalesinde AfD sürprizi

SPD'nin kalesinde AfD sürprizi

AfD, son yapılan ankette SPD’nin kalesi sayılan Mecklenburg-Vorpommern’da ilk sıraya yükseldi.

Almanya’da son aylarda siyaset dünyasının en çok tartışılan konusu AfD’nin hızla yükselmesi. Geçen aylarda yapılan anketlerde Doğu eyaletlerinden Thüringen’de yüzde 34 ile birinci parti konumuna gelen AfD, son yapılan ankette SPD’nin kalesi sayılan Mecklenburg-Vorpommern’da ilk sıraya yükseldi.

Hürriyet Avrupan'nın Nordkurier gazetesinden aktardığına göre; INSA kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankette AfD yüzde 29 oyla birinci parti oldu. Ankete göre SPD yüzde 27’de kalırken, CDU bir önceki aya göre 1 puan düşerek yüzde 18 ile üçüncü sırada yer aldı. Ankette, SPD ile birlikte hükümette yer alan Sol Parti ise yüzde 10 oy aldı. Yeşiller’in oyu da yüzde 6 oldu. Federal düzeyde iktidar ortağı olan liberal parti FDP ise ankete göre yüzde 4 ile parlamento dışında kaldı. Bir önceki ay yapılan ankette SPD yüzde 28 oyla birinci, AfD ise yüzde 25 oy oranıyla ikinci sırada yer almıştı. Ancak AfD’nin son dönemlerdeki oy artışı özellikle doğu eyaletlerinde yayılmaya başladı.

AfD’nin Mecklenburg-Vorpommern Teşkilat Başkanı Leif-Erik Holm, anket sonuçlarını değerlendirirken, bunu bir yaz masalı olduğunu söyledi. Aynı zamanda Federal Meclis milletvekili olan Holm, “Hedeflerimiz yüksek. Bir sonraki adım yüzde 30 sınırını aşmak” dedi. AfD’nin bu eyalette de oy patlaması yaparak birinci parti konumuna gelmesine gerekçe arayan SPD ve CDU, sorunu kısmen federal düzeydeki politikalara bağladı. SPD’li Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig, son anket sonuçlarının ısınma yasası tartışmalarıyla ilgili olduğunu kaydetti. Schwesig, “Bu yasa halk arasında büyük bir belirsizlik ve öfkeye neden oldu” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT