SPD’de seçim hesapları: Eşbaşkan Walter-Borjans oylarını iki kat artırmayı hedefliyor

SPD’de seçim hesapları: Eşbaşkan Walter-Borjans oylarını iki kat artırmayı hedefliyor

SPD Eşbaşkanı, partisinin seçimlerde yüzde 30 sınırını hedeflediğini bildirdi. Bu beklenti, karşıtlarında “aç tavuğun rüyası ve arpa ambarı” yorumlarına neden oldu. SPD’nin oy oranının şu sıralarda yüzde 14-17 bandında kaldığı belirtiliyor.

Bir dönemin tek başına iktidara oynayan partisi SPD, parti sağından Olaf Scholz’u başbakan adayı belirleyen “solcu” yönetimiyle yeni hedefler belirliyor. Bugün bir seçim olsa en fazla yüzde 14-17 bandında bir oy toplayabileceği ileri sürülen SPD’nin uzun vadede yüzde 30 sınırını zorlamak istediği belirtildi. 

Almanya’daki özel haber kuruluşu “Redaksiyon Ağı Almanya”nın (RND) sorularını yanıtlayan Norbart Walter-Borjans, uzun vadede partisinin oy oranını yüzde 30 hedefine ulaştırmak istediklerini bildirdi.

Yapılan kamuoyu araştırmalarında insanların yüzde 30’luk bir kesiminin kendilerini geleneksel olarak en çok SPD’ye bağlı hissettiklerinin ortaya çıktığını savunan SPD Eşbaşkanı, bir yıl sonra yapılacak genel seçimlerden çoğunluk oluşturabilecek bir sonuçla çıkmak istediklerini söyledi.

SPD’nin tabandan gelen ve sol sloganlar kullanan iki eşbaşkanı, Saskia Esken ile Norbert Walter-Borjans, bu göreve gelmeden önce parti gazetesi Vorwärts’te 2020 sonuna kadar partinin oy oranını yüzde 30 ve daha üstüne çıkarmayı amaçladıklarını bildirmişti. Ancak bugün bir seçim yapılsa, SPD’nin bu oranın sadece yarısını alabileceği kamuouyu araştırmalarından çıkarılan ilk sonuç.

Walter-Borjans, bu hedef için çıkılan yolun oldukça uzun olduğuna dikkat çekerek SPD markasının geçmişte epey acı çektiğini, yitirilen güveni tekrar kazanmanın zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Halen Angela Merkel ile birlikte koalisyon hükümetinde görev yapan SPD’li bakanların performanslarının seçmen tarafından takdir edildiğini ileri süren SPD Eşbaşkanı , “Ama seçmenler bu iyi işler için pek az güven primi veriyorlar. Bunun üzerinde çalışmalıyız” diye konuştu.

+49-FRANKFURT

FOTO: Kay Nietfeld/DPA

 

HABERE YORUM KAT