SPD'de panik mi, büyük dönüşüm mü? “Yeşil başbakanla da olur”

SPD'de panik mi, büyük dönüşüm mü? “Yeşil başbakanla da olur”

SPD Eşbaşkanı Saskia Esken, önümüzdeki yapılacak genel seçimlerden sol bir koalisyonla çıkılabileceğini ve Yeşiller başbakanlığında bir Alman hükümetinde yer alabileceklerini bildirince, siyasal gündemin değişeceği anlaşıldı.

Federal Almanya'da siyaset sahnesine yeni oluşumların çıkacağı anlaşıldı. Angela Merkel sonrasında da hükümette kalacağını, bu arada SPD'nin yüzde 10'lara kadar düşmüş bir oy oranıyla erimeye mahkûm olduğunu düşünen Hıristiyan demokratlar, ilginç hamlelerle karşı karşıya kaldılar.

Bir taban hareketiyle ve parti solunun temsilcisi olarak 9 ay önce göreve gelen SPD Eşbaşkanı Saskia Esken, bir sosyal demokratın başbakanlığında olmasa bile Yeşiller ve Sol Parti ile ortak hükümet kurabileceklerini bildirdi. Bu vurgu, Alman siyasetinde saatlerin farklı çalışmaya başladığına bir kanıt olarak gösterildi. Alman Birinci Kanalı ARD'nin sorularını yanıtlayan SPD Eşbaşkanı, Yeşiller Partisi'nin başbakanlığı üstlendiği bir hükümete girmeyi ilke olarak reddetmediklerini bildirdi.

Böylece diğer eşbaşkan Norbert Walter-Borjan ile birlikte Esken, muhtemel bir sol koalisyon için SPD yönetiminin geçmişten farklı bir tutum alacağını ilan etmiş oldular. Esken, “daha adil bir gelecek için ilerici bir ittifak gerektiğini”, dolayısıyla Sol Parti ile işbirliğinin de “mümkün ve düşünülebilir” olduğunu söyledi.

ÖNEMLİ OLAN, İYİ SİYASET

Saskia Esken'in özellikle Yeşiller Partisi'nin başbakanlığında bir hükümette yer alabileceklerini belirtmesi, geçmişteki politikaların aşıldığı yorumlarını güçlendirdi. Esken, “Burada kendini beğenmişlik yok. Burada söz konusu olan, ülkedeki insanlar için iyi bir siyaset yapmaktır ve SPD böyle bir durumda sorumluluk almaya hazırdır” dedi. Saskia Esken'in açıklamalarından, özellikle koronavirüs krizi nedeniyle toplumun üzerindeki yükü hafifletmek üzere süper zenginlerden bir defalık özel bir vergi alınmasına da sıcak baktığı sonucu çıkarıldı.

Öte yandan, Hıristiyan demokrat cephenin, SPD yönetiminin attığı yeni adımlardan tedirgin olduğu göze çarptı. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Markus Blume, SPD eşbakanlarının art arda yaptığı açıklamalardan, “Büyük Koalisyon'un başarıları üzerine” konuşmayı seçmediklerinin anlaşıldığını, buradan SPD'nin önümüzdeki parlamento seçimleri için “nasıl katı bir sol rotaya girmiş olduğunun ortaya çıktığını” söyledi.

Saskia Esken, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere kimin SPD'nin başbakan adayı olarak katılacağının en kısa sürede belirlenmesi için çalışmaların yoğunlaştığını da kaydetti. Ancak bir isim vermekten kaçındı. Bu sorunun SPD'de ciddi tartışmalara yol açacağı, parti içinde yeni bir sağ kanat-sol kanat gerilimini tetikleyebileceği sanılıyor.

+49-BERLİN

FOTO: Paul Zinken/DPA

HABERE YORUM KAT