SPD, Berlin’de CDU’yu yakaladı

SPD, Berlin’de CDU’yu yakaladı

Son dönemlerde sistematik olarak oy kaybı yaşayan SPD’ye destek arttı. Berlin’de ilk sırayı yüzde 21 oy oranıyla CDU ve SPD’nin paylaşacağı belirlendi.

Berlin’de 12 Şubat’ta tekrar edilmesi kararı alınan eyalet seçimlerinde CDU ile SPD arasında ciddi bir yarış yaşanacağa benziyor. Hem federal düzeyde hem de Berlin’de son bir yılda ciddi oy kaybı yaşayan SPD’ye desteğin seçimlere yaklaşık 6 hafta kala yeniden arttığı saptandı.

INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında bu hafta sonu Berlin’de seçim olsa ilk sırayı yüzde 21’le SPD ile CDU’nun paylaşacağı belirlendi. Yeşiller’in yüzde 20, Sol Parti’nin yüzde 12, Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 10 ve FDP’nin yüzde 6 oy alacağı da saptandı. Son seçimlerde yüzde 21.4 oy alan SPD’nin gücünü koruyacağından hareket edildiği belirtilirken, bu veriler ışığında SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin ortaklığı sürdürmesinin garanti olduğu vurglandı. “Ben görevde kalmak istiyorum” diyen ve ‘üçlü ortaklığı’ sürdürmek istediğini şimdiden ilan eden SPD’li Eyalet Başbakanı Franziska Giffey’in koltuğunu koruyacağına kesin gözüyle bakıldığı kaydedildi.


26 Eylül 2021’deki genel seçimlere paralel olarak yapılan ve bazı seçim bölgelerinde yeterli sayıda oy pusulası dağıtılmadığı, seçim sandıklarının yasal düzenlemede öngörülen şekilde saat 18.00’de kapatılmayıp saat 21.00’e kadar açık kaldığı gerekçesiyle iptal edilen Berlin eyalet seçimleri 12 Şubat’ta tekrar yapılacak.

HABERE YORUM KAT