SPD Avrupa milletvekili İsmail Ertuğ: “Türkiye’ye hafif yollu yaptırım geliyor”

SPD Avrupa milletvekili İsmail Ertuğ: “Türkiye’ye hafif yollu yaptırım geliyor”

Sosyal demokrat siyasetçi İsmail Ertuğ, AB’nin Türkiye’ye “hafif yollu bir yaptırım” uygulayabileceğini, bunun da Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları ile ilgili olabileceğini belirtti.

AB zirvesi başladı. Bugün ve yarın AB-Türkiye ilişkilerinin kader günleri.

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Grubu Başkanvekili ve SPD milletvekili İsmail Ertuğ zirvenin ilk gününde AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım çabalarına ilişkin +49’un sorularını yanıtladı:

DOĞU AKDENİZ İÇİN YAPTIRIM

- AB Türkiye konusunda bütünselliğini koruyabilecek mi? Macaristan ve Polonya gibi ülkelerin Ankara’ya yakın durduğunu da düşünürsek?

İSMAİL ERTUĞ - Aslında daha önceki zirvede ele alınacaktı ama bütçe görüşmeleri araya girdi. Bu yüzden şimdiki zirvede ele alınıyor. Bu zirve içerisinde de Brexit ve bütçe konusu da var. İki opsiyon var masa üzerinde. Bir sonraki, mart ayındaki zirveye ertelemek ya da hafif yollu bir yaptırım düşünülebilir. Hafif yollu bir yaptırım gelecek, evet. Fransa’da, Macaristan’da seçimler var. Avrupa kamuoyu perspektifinden kamuoyu tarafından Türkiye bakıldığında fazla söyleyebilecek bir şey yok, her şey ortada. Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına ve Türk şirketlerine uygulanabilecek bir yaptırım olabilir. Elbette yaptırım uygulanmasını isteyen ülkeler var. Ancak Almanya bu konuda dikkatli.

“AB İSTESE MÜZAKERE SÜRECİNİ BİTİRİRDİ”

-İngiltere’yi Brexit’le kaybeden Avrupa Birliği, Türkiye’yi de tam olarak dışlamayı göze alabilecek midir?

İSMAİL ERTUĞ - AB dışlamak istese müzakere sürecini bitirmiş olurdu. Aşırı sağcılar ve aşırı sol gibi güçler sonlandırmak istiyor. Ancak merkez sağ ve sol, liberaller, AB-Türkiye ilişkisini bitirmek istemiyor. Üye olmak isteyenlerin Kopenhag kriterlerine uymasını bekliyoruz. Bu konuda ise güçlük çekildiğini görüyoruz. Bu yüzden de bu noktaya geldik. 

“TÜRKİYE AB İÇİN ÖNEMLİ BİR STRATEJİK PARTNER”

-Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden ayrılan eski milletvekili Jürgen Todenhöfer, AB’nin Türkiye yönelik yaptırım çabası içinde olmasını “saçmalık” olarak nitelendirdi. Bu görüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?

İSMAİL ERTUĞ - Sayın Todenhöfer aslında doğru söylüyor. Türkiye önemli bir stratejik partner. Diğer taraftan Todenhöfer yeni bir parti kurdu. 2021 seçimlerine katılacağı için böyle bir çıkış yapıyor da diyebiliriz. Todenhöfer’in bu konuda samimi olduğunu da söyleyebiliriz

İşte Işın Toymaz'ın AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım konusunu konuştuğu İsmail Ertuğ yayının tamamı:

IŞIN TOYMAZ  - STRASBOURG

FOTO: www.ertug.eu

HABERE YORUM KAT