Solingen faciasının düşündürdüğü: “Anne aslında çevreye birçok sinyal vermiş”

Solingen faciasının düşündürdüğü: “Anne aslında çevreye birçok sinyal vermiş”

Almanya’nın Solingen kentinde eylül ayı başında yaşanan ve kamuoyunda şok etkisi yaratan trajik olayı Dr. Elif Cındık-Herbrüggen masaya yatırdı. Türk kökenli uzman çocuklarını öldüren kadınların aslında faciadan önce çevrelerine sinyal verdiğini söyledi.

Türk asıllı Alman psikiyatrist, psikoterapist ve halk sağlığı uzmanı Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen, nöropsikiyatri merkezi NPZR’nin halkı bilgilendirmek için kurduğu YouTube kanalındaki programında cinnet geçirip çocukların öldüren anneleri konu aldı.

Solingen’de eylül ayı başında yaşanan ve genç bir annenin 5 çocuğunu öldürüp ardından Düsseldorf tren istasyonunda canına kıymak için kendisini trenin altına attığı olayı işleyen uzman, genellikle olayın bu noktaya gelmeden önce çevreye farklı yollarla sinyaller verildiğini kaydetti.

image001.pngimage001.pnguntitled-2.jpg

YOKSULLUK VE TERK EDİLMEK TETİKLİYOR

Münih’teki Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum–NPZR) kliniğinin sahibi ve yöneticisi olan Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Çocuklarını öldüren kadınların hepsi ayrı ayrı incelenmelidir ve genelleme yapılamaz. Ancak bununla birlikte beş kategoriden yine de söz edebiliriz. Hemen doğumdan sonra çocuklarını öldüren anneler o çocuğu istemeyen kadınlardır. Ya tecavüze uğrayan ya da istemeden hamile kalan ya da yanındakilerin o hamileliği istemediği kadınlardır. ‘Çöpte çocuk bulundu’ haberleri genellikle bu tabloyu yansıtır.

“ASLINDA KURBANLAR”

Bir yaşına kadar çocukları öldüren anneler ise doğumla başa çıkamayan kadınlar.

Bir yaş üstü çocukları öldüren anneler genellikle 30 yaş civarında, yoksul kesimden gelen, depresif, şiddete maruz kalmış, eşleri tarafından terk edilmiş  kadınlar. Çocuklarını geride bırakmamak için intihar ederken evlatlarını da öldürüyorlar. Durumla başa çıkamıyorlar.

Bir anne sadece zanlı değil kurban da olabilir. Örneğin Solingen trajedisinde etrafındakiler anneyi zamanında uzmana yönlendirebilirdi, yardım almasını sağlayabilirdi. Aileleri, yakınları, arkadaşları kadının durumunu bildirebilirdi. Çevrenizde böyle çaresiz anneler, kadınlar gördüğünüzde mutlaka uzmanlara yönlendirin.”

Dr. Cındık, bugün Münih’te sahibi olduğu Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum – NPZR) ile çok dilli tedavi hizmeti sunmaya devam ediyor.

+49 – MÜNİH

KAPAK FOTO :  Toni Oprea on Unsplash / Temsili

HABERE YORUM KAT
2 Yorum