Solcu milletvekilinden Macron’a: “Ülkemiz her geçen gün faşizm öncesi bir topluma benziyor”

Solcu milletvekilinden Macron’a: “Ülkemiz her geçen gün faşizm öncesi bir topluma benziyor”

Fransız milletvekili Clementine Autain, yönetimden gelen siyasal İslam karşıtı açıklamaları eleştirerek, kontrolün elden kaçırılmak üzere olduğunu savundu ve toplumun iç savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un son dönemde izlediği politikaya yönelik soldan gelen eleştiriler giderek sertleşiyor. “Boyun Eğmeyen Fransa” hareketinden (LFI) milletvekili ve gazeteci Clementine Autain, Le Monde gazetesindeki yazısında, 16 Ekim’de öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesinin ardından ülkede başta eski Başbakan Manuel Valls olmak üzere siyasetçilerin birlik oluşturmak yerine Müslümanlara yönelik hakaretlerde bulunmayı tercih ettiğini belirtti. 

Terörle mücadelenin duyguyla değil akılla yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Autain, “Fransa, kontrolü kaybetmek üzere. Ülkemiz özgürlükleri ve demokrasiyi savunmak adına özgürlükleri ve demokrasiyi ayaklar altına alıyor. Fransa’daki tartışmalar aşırı sağcı fikirlerin yarışmasına döndü” ifadesini kullandı. Autain, ülkede başörtüsünün yasaklanmasının ve marketlerde helal yiyeceklerin bulunduğu reyonlara son verilmesinin istendiğini anımsattı.   

Ülkede mantık ve evrensel aklın yerine kin ve intikam duyguları ile özgürlükleri kısıtlayan yasaların hâkim olmaya başladığına işaret eden Autain, “Böyle bir iklim, içinde bulunduğumuz devasa sorunları çözmez. Ancak iç savaşa sürükler” değerlendirmesinde bulundu.

Autain, sosyal medyada şiddetin katlanarak arttığını belirterek, “Ülkemiz her geçen gün biraz daha faşizm öncesi bir topluma benziyor” ifadesine yer verdi. 

BARAKACİTY FESHEDİLDİ

Öte yandan, Fransa’da Müslüman sivil toplum kuruluşu BarakaCity, bakanlar kurulu kararıyla feshedildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından bakanlar kurulunda bugün derneğin kapatılmasına yönelik alınan kararı paylaştı.

Darmanin, BarakaCity’nin, nefret kışkırtıcılığı yaptığını, radikal İslamcı hareketlerle bağlantısı olduğunu ve terör saldırılarını meşrulaştırmaktan “haz duyduğunu” ileri sürdü. 

BarakaCity’nin kurucusu İdriss Sihamedi’nin evine ve derneğe 14 Ekim’de baskın düzenlenmiş, gözaltına alınan Sihamedi ertesi gün serbest bırakılmıştı. 

+49 – PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT