“Sol” rota: Almanya’da sosyal demokrat gençlerin yeni lideri belirlendi

“Sol” rota: Almanya’da sosyal demokrat gençlerin yeni lideri belirlendi

Juso’da Kevin Kühnert’in halefi olan Jessica Rosenthal göreve gelir gelmez cesur vizyonlara işaret ederek selefi Kühnert’in çizgisine devam edeceğini, büyük koalisyona karşı tavrı ve “sol” rotayı sürdüreceğini bildirdi.

Almanya’da sosyal demokrat gençlerin yeni lideri Jessica Rosenthal oldu. Rosenthal, SPD'nin gençlik örgütü Juso (Genç Sosyalistler) delegelerinin yüzde 77,8’inin oylarını alarak genç sosyal demokratların başkanı seçildi. 

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yeniden örgütlenmesi ile birlikte genç sosyal demokratların son zamanlarda  parti yönetimini “daha az eleştiren” bir rolle algılandığını kaydeden Juso’nun 28 yaşındaki yeni lideri Jessica Rosenthal, şöyle konuştu: 

“Ancak bu rol, SPD’nin yeni seyri nedeniyle büyük ölçüde değişti. Juso’dan SPD’nin yönetimine yönelik eleştiriler asla bencilce olmadı. Aksine, gençlik partide önemli bir güç ve şekillendirici faktör haline geldi. Sorumluluk almak ve onu şekillendirmek istiyoruz, çünkü artık rotayı belirleme zamanının geldiğine inanıyoruz. Uslu ve sıkıcı olmayacağız. Büyük adımlar atacağız” dedi.

FEDERAL MECLİS’TE MİLLETVEKİLLİĞİNE O DA TALİP

Genç öğretmen Rosenthal, diğer 80 genç sosyal demokrat gibi Federal Meclis için milletvekilliği adaylığını koyacağını da belirtti. Rosenthal, şunları söyledi: 

“İşte bu parlamentoya giden bir gençlik hareketidir. 15 yıllık Merkel döneminin ardından artık cesur yanıtlar verme zamanı. Biz gençler için en önemli nokta ise küçük adımlar yerine artık  büyük meseleler hakkında konuşabilmemizdir. İşte o zaman sosyal demokrat siyaset yeniden ilham verebilir. Şimdi genç bakış açılarına ihtiyacımız var ve biz Juso olarak bu perspektifleri parlamentoda tam olarak yüksek sesle ve net bir şekilde sunacağız. 

BÜYÜK KOALİSYONA HAYIR

Yeniden büyük koalisyon kurulmasını ise kesin olarak reddediyorum. Son dört yılda SPD politikası sulandı ve engellendi. Parti geriye dönüp bakmak için değil, gelecek için seçilir. İşte tam da bu yüzden biz Juso olarak SPD’nin içerik olarak cesur olmasını talep ediyoruz. O halde şimdi on yılı kapsayan yatırımlar başlamalı. Kuşak olarak sadece hesap bakiyelerini değil, bozuk sokakları ve spor sahalarını da miras alıyoruz. İyi yüzme havuzları, spor alanları ve dijital okulları karşılayabiliriz, ancak bunun için geleceğimize yatırım yapan bir devlete ihtiyacımız var. SPD, Yeşillerden daha fazla sadece iklim krizini değil, aynı zamanda adalet krizini de göz önünde bulundurmak istiyor. İşte bu nedenle SPD, her iki konuyu birbirine bağlayan tek taraftır.”

“SOL” ÇİZGİDE DEVAM

Kendisinden önceki Juso Başkanı Kühnert’in “sol” rotasına Juso’nun sürdürmek istediğini kaydeden Rosenthal, “Büyük Koalisyon’a Hayır (NoGroKo) döneminde Kevin Kühnert, Juso’nun  kararlı, zeki ve objektif bir temsilcisiydi. Bu tarza devam etmek istiyorum. Bunu yaparken, SPD gençliği ilkesine bağlı kalacaktır: Cesaretle  kendi partisinden de değişim talep edecektir” diye konuştu.

+49 – BERLİN

FOTO: dpa

HABERE YORUM KAT