Şoke eden sonuçlar: Yediğiniz balların yarısı gerçek değil

Şoke eden sonuçlar: Yediğiniz balların yarısı gerçek değil
AB komisyonu tarafından yaptırılan bir araştırma, AB'deki balların neredeyse %50'sinin gerçek olmadığını ortaya koydu.

Balın kendisi koruma altına alınmış bir üründür. Hem AB Bal Direktifi hem de Alman Bal Yönetmeliği balın saflığını güvence altına almayı amaçlıyor. Sadece yasal olarak tanımlanmış ürünlere uyan ürünler "bal" olarak adlandırılacak.

HEIDELBERG24, Ren-Neckar bölgesindeki tam zamanlı arıcı olan Jürgen Ullrich ile saf bal hakkında konuştu. Ullrich, Almanya'daki arıcıların durumu hakkında konuştu.

SAF BALIN İÇERİĞİ

Sıklıkla, bal endüstriyel olarak üretilen şurupların eklenmesiyle sahteleştirilir. AB dışındaki üreticiler, Almanya'da sahte bal satıyorlarsa maalesef zor bir şekilde suçlanabilirler çünkü tespit, karmaşık analiz yöntemlerinin kullanılmasıyla mümkündür. "Ayrıca, dünya genelinde arı kolonisi sayısının azalmasına rağmen, giderek daha fazla bal ithal edilmesi şaşırtıcı," diyor Jürgen Ullrich.

Alman arıcılarının hasat miktarları azalıyor, bu da iklim değişikliği ile ilgili. Bu nedenle, tüketiciler genellikle daha ucuz ancak kalite açısından bazen şüpheli olan diğer ülkelerden gelen balı tercih ediyorlar. Alman Bal Yönetmeliği, Alman balını korurken, AB genelinde hala yapılacak çok şey var. Ayrıca, balın köken ülkelerinin etiketlenmesi için yeni bir düzenleme hazırlanıyor.

YENİ BAL YÖNERGESİ DURUMU İYİLEŞTİRİYOR MU?

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, bal için yeni bir etiketleme zorunluluğu üzerinde anlaşıyor: Bundan böyle, bal karışımlarında tüm köken ülkeleri belirtilecek. Bu konuda Jürgen Ullrich, "Bu yasa, en azından balın kökeni hakkında şeffaflığı artırır" diyor.

Tabii ki, bu şekilde balın nasıl üretildiği ve saflığının olup olmadığı hakkında tamamaen bilgi sahibi olacak değiliz. Bu nedenle Ullrich, AB ve federal hükümetten daha fazla destek alınması ve gelecek nesillerin teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor.

BAL NEDEN SAĞLIKLIDIR?

Balın %80'i şekerdir. Ancak normal şekerle karşılaştırıldığında, bal önemli vitaminlerin yanı sıra potasyum, sodyum, demir ve magnezyum gibi mineraller ve elementler içerir.

ARTI49