Siyasetle ekonomi orantısız gelişiyor: Alman-Türk ticari ilişkilerindeki yoğunluk şaşırttı

Siyasetle ekonomi orantısız gelişiyor: Alman-Türk ticari ilişkilerindeki yoğunluk şaşırttı

Berlin, Ankara politikalarından rahatsızlığını sürekli dile getirirken, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin “tavan yaptığı” ortaya çıktı. Türkiye ile Almanya arasındaki ticari hareketliliğin son 15 yılın zirvesinde olduğunu açıklandı.

Alman Strateji iletişim Pazarlama ve Danışmanlık Şirketi Modus Factum tarafından “Türk- Alman Ticari İlişkiler” başlığı altında açıklanan bir raporda, Türkiye’nin Almanya’ya ihracatının 2019 yılında 15.4 milyar doları bulduğu ve Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ülkeler sıralamasında Almanya’nın ilk sırada yer aldığı belirlendi. Ortaya çıkan sayının Türkiye’nin yaptığı ihracatının yüzde 9’una denk geldiği açıklandı. 

Türkiye’nin AB’nin Gümrük Birliği’ne üye olmasının ardından, Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerin en yüksek seviyesine çıktığı belirtilen araştırmada, Türkiye’nin mal ithal ettiği ülkeler sıralamasında Almanya’nın 18 milyar dolarla üçüncü sırada bulunduğu da kaydedildi. Buna göre, 2020 yılının ilk çeyreğinde Türkiye Almanya’ya 7.1 milyar dolarlık mal satışı yaptı. Almanya ise, Türkiye’ye 9.1 milyarlık ihracat gerçekleştirdi. Böylece Türkiye aleyhindeki dış ticari açığın 2 milyar doları bulduğu belirtildi.

Türkiye için Almanya’nın önemli olduğu kadar Türkiye’nin da Almanya için önemli bir ticari partner olduğu vurgulanan raporda, Almanya’nın ihracat listesinde Türkiye 17’nci sırasında bulunuyor. En fazla mal aldığı ülkeler sıralamasında ise Türkiye 18’inci sırada yer alıyor.

TÜRKİYE’DEN ALMANYA’YA İHRAÇ MALLARI

Türkiye’nin Almanya’ya ihraç ettiği malların başında tekstil ve giyim yüzde 25,5 oranı ile ilk sırada yer alırken, motorlu taşıtlar ve motorlu taşıt parçaları yüzde 17.3 ikinci sırada bulunuyor. Makineler yüzde 13.1 üçüncü olurken, gıda ürünleri yüzde 7.5 dördüncü, ölçme ve kontrol teknolojisi yüzde 5.3 oranı ile beşinci, elektroteknik ürünler yüzde 5.3 ile altıncı, metal ürünler yüzde 3.2 ile yedinci, kauçuk ürünler yüzde 3.0 ile sekizinci, demir dışı metaller yüzde 2.2 oranı ile dokuzuncu ve mobilya ürünleri yüzde 2.1 oranı ile onuncu sırada yer aldı.

ALMANYA’DAN İTHALAT: SANAYİ ÜRÜNLERİ

Dünyanın en önde gelen makine üreticilerinden Federal Almanya’nın Türkiye’ye ihraç ettiği malların başında makineler yüzde 23.2 oranı ile ilk sırada yer alıyor.  Motorlu taşıtlar ve motorlu taşıt parçaları yüzde 17.9 oranı ile ikinci, kimyasal ürünler yüzde 17.4 oranı ile üçüncü, elektroteknik ürünler yüzde 6.9 oranı ile dördüncü, ölçme ve kontrol teknolojisi yüzde 4.3 oranı ile beşinci, metal ürünler yüzde 3.3 oranı ile altıncı ve demir ve çelik yüzde 2.5 oranı ile yedinci sırada bulunuyor.

+49 – FRANKFURT

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT