Siyaset endişeli: Berlin savcılığı “sağ”ın mı yanında?

Siyaset endişeli: Berlin savcılığı “sağ”ın mı yanında?

Berlin savcılığının aşırı sağcı yapılanmalara karşı yürütülen soruşturmalarda yanlı olduğu şüpheleri dile getiriliyor. Berlin Neukölln’deki ırkçı saldırılar serisi için meclis araştırma komisyonu kurulması isteniyor.

Devletin ve federal düzeyde de Berlin savcılığının Neukölln’deki bir dizi ırkçı saldırıya yönelik soruşturmayı gerektiği gibi yürütemediği yönündeki inanç ağır basarken, meclis araştırma komisyonu kurulmasının yanında  özel soruşturma birimi kurulması da istendi. 

Başsavcı Margarete Koppers, iki aşırı sağcı şüphelinin, Berlin’deki bir savcının sağ popülist parti AfD'ye yakın olduğunu ve kendisinden korkmalarına gerek olmadığını söylediğini bildirdi. Berlin Başsavcılığı Berlin-Neukölln'de aşırı sağa karşı yürütülen tüm cezai soruşturmaları ele alacağını duyurdu. 

Şubat 2018'de arabası kundaklanan Sol Partili politikacı Ferhat Koçak Twitter’da yaptığı paylaşımda “Neukölln'de sağ terörle ilgili soruşturmalar gittikçe daha karmaşık hale geliyor. Bir skandal diğerini takip ediyor. İstihbarat birimlerinin yanı sıra şimdi de savcılıkla ilgili sorunlar varsa o zaman meclis araştırma komisyonu kurulmalı” dedi. Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Carsten Schatz, perşembe günü yaptığı açıklamada, araştırma komisyonu çağrısını doğruladı ve “Artık güvenlik birimlerinin gerektiği gibi soruşturmayı yürütmediğine dair güçlü şüpheler var” dedi.

Birlik’90 / Yeşiller Hukuk Politikaları Sözcüsü  Petra Vandrey de mevcut kanıtlar ışığında bir araştırma komisyonu çağrısının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Teşkilatı Başkanı Kai Wegner, Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada “Her şeyden önce Adalet Senatörü bu iddialara karşı bir açıklama yapmakla ve araştırmakla sorumludur. Eğer tatmin edici bir sonuç alınamazsa o zaman araştırma komisyonu kurulmasını kolaylıkla kabul edebilirim” şeklindeki sözlerine yer verdi. 

ŞÜPHELER GİDEREK GÜÇLENİYOR

Öte yandan Berlin Eyaleti Adalet Senatörü Dirk Behrendt, güvenlik güçlerinin aşırı sağcı suçları takip ettiklerine dair kuşku uyanmaması gerektiğini belirterek  “Ancak Neukölln'deki saldırıların araştırılmasına ilişkin ne yazık ki şüpheleri güçlendiren çok fazla neden var. Bu da beni endişelendiriyor” dedi.

Polisin konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada Neukölln’de birçoğu 2016 ve 2017 yılında olmak üzere 72 ırkçı saldırı gerçekleşti. Bunun 23’ünü ise aşırı sağcı kundaklama olayı oluşturuyor. 2018 yılının başlarında sol politikacı Koçak ve bir kitapçıya ait arabalar kundaklandı.  Olayın ardından polis aşırı sağcıların evlerinde arama yaptı. Ancak kundakçılar yakalanamadı.  Polis olayla ilgili  toplam üç şüpheli olduğundan yola çıkıyor. 

YARGI TARAFSIZ MI?

Diğer yandan federal düzeyde Berlin yargısının gereken tarafsızlığa sahip olamayacağına dair endişeler de artıyor. Hür Demokrat Parti (FDP) Meclis Grubu başkan Yardımcısı Stephan Thomae, mahkemeler ve savcıların şüpheye yer bırakmayacak şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Thomae, “Devlet sağ şiddete ve sağcı fikirlere karşı kararlı adımlar atmalıdır. Hiçbir zaman devlet kurumlarının aşırı sağ tehlikenin üstüne kararlı şekilde gidilmediğine dair izlenimi yaratılmamalıdır” dedi. 

FDP Meclis Grubu’ndan  Benjamin Strasser de “AfD ile Berlin-Neukölln'deki güvenlik yetkilileri arasındaki tuhaf bağlantılar sadece dünden beri bilinmiyor. Ne de olsa, bir süre önce, Breitscheidplatz'daki Berlin Noel pazarına yapılan saldırı hakkındaki dahili bilgilerin muhtemelen AfD sohbet gruplarında polis memurları tarafından yayınlandığı ortaya çıkmıştı” dedi ve Berlin Senatosu aşırı sağla mücadele programının emniyette, yargıda ve istihbaratta ne denli uygulandığının incelenmesi gerektiğini kaydetti. 

+49 - BERLİN

FOTO: Florian Schuh / DPA

HABERE YORUM KAT