Sinyalizasyon sistemi yokmuş

Sinyalizasyon sistemi yokmuş

Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı, 9 kişinin öldüğü kazanın gerçekleştiği hatta sinyalizasyon sistemi olmadığını belirterek, "Bu hattın iki yıl sonra bitmesi gerekiyordu, bitmeden açıldı" dedi.

ANKARA - Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının yaşandığı hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Turhan: Sinyalizasyon olmazsa olmaz bir sistem değil

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan Bektaş, "2 yıl önce burası, Kayaş-Sincan arası banliyo hattı, Başkent Ray çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. Bu hatta sadece yüksek hızlı trenler çalışıyordu. Ama bu hattın iki yıl sonra bitmesi gerekiyordu, bitmeden açıldı" dedi.

Hat için "Nasıl açıldı?" diye soran Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yolun bitmesi, tam anlamıyla bitmesi demek. Bütün altyapısıyla, üstyapısıyla, sinyalizasyon sistemiyle birlikte açılması gerekiyordu. Ama 2018'in Nisan'ında, 12 Nisan'da bu hat sinyalizasyonsuz bir şekilde hizmete açıldı. Bu ne demek? Bu, kazaya davetiyenin başlangıç tarihidir."

"İlle de kaza olacak diye bir şey yok. Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız. Ama illa olacak bir şey yok. Sinyalizasyon, demiryolundaki trenlerin işletmesini sağlayan sistem demek. Bu bilgisayarlı bir sistem, bir merkezi var, bu merkezden bütün trenlerin kendi bölgesi var.

"Mesela, Eskişehir-Ankara arası Ankara'daki kumanda merkezi dediğimiz bir yerden, bu trenler tıpkı uçaklardaki hava trafik kontrolü gibi, buralardan idare edilir. Burada şu anda böyle bir sistem yoktu, Başkent Ray dolayısıyla daha bitmemişti. Telsizlerle bu iş yapılıyordu ama telsizle yapınca da insanların diyaloğuyla gerçekleşen bir işletmecilik yapılıyordu."

BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT