Sinn Fein’den sert muhalefet: İrlanda'nın yeni hükümeti sağlam mı?

Sinn Fein’den sert muhalefet: İrlanda'nın yeni hükümeti sağlam mı?

Yaklaşık 5 aydır “salgın hükümeti” ile yönetilen İrlanda’da yeni bir hükümet kuruldu. İki sağ parti Fianna Fáil ve Fine Gael, Yeşiller Partisi (Green Party) ile koalisyona gitti. Seçimin galibi Sinn Fein sert muhalefete hazırlanıyor.

İrlanda’da 8 Şubat‘ta yapılan erken seçimlerden bu yana koronavirüs salgınının da etkisiyle yeni hükümet kurulamamıştı. IRA’nın eski siyasi kanadı Sinn Féin’in lideri Mary Lou McDonald, ülkedeki siyasette 99 yıldan bu yana egemen olan iki sağ partiyi geçen şubat ayındaki seçimlerde oyların çoğunu alarak geride bırakmıştı.McDonald’ın seçim zaferine rağmen siyaseti domine eden iki sağ parti Fine Gael ve Fianna Fail, Sinn Féin’e iktidarı vermemişti.

Şimdi, İrlanda'da Fianna Fáil, Fine Gael ve Yeşiller (Green Party) an itibariyle hükümeti kurmuş durumdalar. Fine Gael lideri Başbakan (Taoiseach) Leo Varadkar Aralık 2020'ye kadar görevini yürütmeye devam edecek. İrlanda'da gazeteci Çağdaş Gökbel koronavirüs sonrası ekonomide yaşanacak çöküşle İrlanda'yı sıcak günler beklediğine dikkat çekti. 

Sinn Fein’in  bu süreçte en sert ve etkili muhalefeti yürüteceğini ilan ettiğini belirten Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) İrlanda Temsilcisi Çağdaş Gökbel, artı49’a salgında kurulan İrlanda hükümetini anlattı:

KAYBEDENLERİN HÜKÜMETİ

- Yeni hükümetin İrlanda halkına ne gibi vaatleri var? 

ÇAĞDAŞ GÖKBEL - Bu gerçekten karmaşık bir durum. İrlanda, kimse farkında değil ama, politik olarak oldukça hareketli bir ülke. Özellikle ülkedeki işçi sınıfı siyasi bir arayış içinde. Evsizlik, kaybedilen haklar ve yoksulluk, bu durumu tetiklemiş durumda. İrlanda bugün ince bir hat üzerinde duruyor. Sistem, Sinn Fein'in seçim zaferi şokunu çabuk atlattı ve kendisine geldi. Neticede hükümeti kazanan değil, kaybeden taraflar kuruyor. 

Gelelim hükümet programına: 50 bin sosyal konut inşa edileceği söyleniyor. İrlanda'nın gerçek ihtiyacı 150 bin civarında. Karbon vergisi her yıl kademeli olarak arttırılacak. Bu, Yeşillerin politikası. Biliyorsunuz iklim krizi ve çevre problemlerine daha duyarlı görünüyorlar. Bisiklet yolları genişletilecek ve arttırılacak. Mültecilerin kaldıkları yerler revize edilecek, kâr odaklı bir sistemden insan odaklı bir sisteme geçilecek. Şahsen özellikle mülteciler konusunda bu vaatleri görüp fazla heyecanlanmamak gerektiğini düşünüyorum. 

- İki sağcı partiyle koalisyona giden Yeşiller Partisi’nin iktidarda bir denge sağladığını veya sağlayacağını söyleyebilir miyiz?

ÇAĞDAŞ GÖKBEL - Yeşiller’in bu alanlarda ne kadar etkili olduğunu zaman gösterecek. Sistemi 100 yıldır domine eden iki siyasi parti Fianna Fáil ve Fine Gael bu hükümetin ana gövdesini oluşturuyor. Kapitalist partilerden insan odaklı çalışmaları gerçekten samimiyetle yürütmelerini beklemek, en hafif tabirle, “saf hayalciliktir”

BİRLEŞİK İRLANDA TALEPLERİ

- Yeni kurulan hükümet korona günlerinde ne kadar dayanıklı?

ÇAĞDAŞ GÖKBEL-  Biliyorsunuz Kuzey Belfast tarafı hâlâ Birleşik Krallığa, yani İngiltere’ye ait. Bu durum da İrlanda halkı için aş, iş ve konut kadar önemli. Ve ben de bu konuda İrlanda halkının taleplerini sonuna kadar haklı buluyorum. Tamam, katı sınır politikaları ve eskisi gibi yoğun çatışmalar yok. Görünürde böyle, ama insanların ruhları ve kalpleri bu savaşı yürütmeye devam ediyor. 

İrlandalılar sadece ekonomik nedenlerle Sinn Fein ve sol hareketlere yönelmedi. Kuzeyin ve Belfast'ın statüsünün artık bir kesinliğe kavuşmasını istiyorlar. Yeni kurulan hükümet bu taleplerin hafifletilmesini ve sürecin sakin bir biçimde anlaşmalara bağlı devam etmesini sağlamaya çalışacaktır. Yine de sokaktaki İrlandalıya baktığımda şunu söyleyebilirim: Anlaşmalar, her an oluşabilecek yeni bir atmosferde yırtılmaya hazırdır. 

- İrlanda'da solun hareket alanı bu yeni durumda nasıl görünüyor?

ÇAĞDAŞ GÖKBEL - İrlanda solunun, bunu takip ettiğim tüm sol gruplar için söylüyorum, birleşik bir İrlanda talebini milliyetçi kesimlerin siyasi malzeme yapmasını engellemesini anlamlı buluyorum. Bugün “Birleşik İrlanda” talebi solun talebidir ve gelecekte de böyle olmaya devam edecektir. Şüphesi olanlar 1916 “Paskalya Ayaklanması” ruhuna baksınlar.

İrlanda yeni bir döneme giriyor. Koronavirüs sonrası ekonomide yaşanacak çöküş, halihazırda hareketli olan İrlanda toplumunu daha da hareketlendirecek ve toplumu politikleştirecek. Yani İrlanda'yı sıcak günler bekliyor. Sinn Fein bu süreçte en sert ve etkili muhalefeti yürüteceğini söylüyor. Zaman her şeyi gösterecektir.

ATGB İrlanda Temsilcisi Çağdaş Gökbel ( James Connolly anıtı - Dublin)

-İrlanda’da yaşadığınız yer hakkında nasıl izlenimleriniz var?

ÇAĞDAŞ GÖKBEL: Dublin'in elçilikler bölgesinde Ballsbridge'de yaşıyorum. Amerikan büyükelçiliğine çok yakınım. Tüm toplumsal eylemler çok yakınımda oluyor. Bir gazeteci için bu büyük bir avantaj toplumun atan nabzı her an gözümün önünde. Pandemi süreci ağırlaşmadan önce Cork, Tullamore Offaly gibi bölgelere de dostlarım sayesinde gittim. Yani sadece Dublinle sınırlamadım kendimi. İrlanda'nın tarihi başkenti ve ikinci büyük şehri Cork'tur bu sebeple özellikle o bölgeyi önemsiyorum. Bağımsızlık mücadelesinde önemli bedeller ödemiş bir kent Cork

+49 – DUBLİN

HABERE YORUM KAT