'Sığınmacıları döven polisi cezalandıracağız'

'Sığınmacıları döven polisi cezalandıracağız'

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Polislerin, sığınmacılara şiddet uygulaması ve biber gazı kullanmasına izin veremeyeceğiz ve buna başvuran polisleri cezalandıracağız" dedi.

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin kuzeyinde Calais'de 2016 yılında dağıtılan "Jungle" sığınmacı kampının bir daha oluşmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini söyledi. 

Calais kentinde güvenlik güçlerine konuşma yapan Macron, bu kentte yasa dışı geçişin mümkün olamaması için her şeyin yapıldığını ve bu şehrin İngiltere'ye geçmek için bir kapı olmadığını belirtti. 

Calais'de iki yıl önce dağıtılan Jungle sığınmacı kampının bir daha oluşmasına hiç bir şekilde izin vermeyeceklerini ifade eden Macron, bu bölgede yasa dışı oluşumları engelleyeceklerini aktardı. 

Macron, polisleri uyardı

Macron, polislere, sığınmacıların özel eşyalarını ellerinden almaması konusunda uyarıda bulundu.

Polislerin, sığınmacılara şiddet uygulaması ve biber gazı kullanmasına izin veremeyeceğini vurgulayan Macron, polisin buna başvurması durumunda cezalandıracağını ifade etti. 

Artık devlet tarafından dağıtılacak

Macron, Calais kentinde bulunan sığınmacılara dağıtılan yiyeceklerin artık devlet tarafından dağıtılacağını söyledi.

Calais'de Jungle olarak bilinen ve yaklaşık 8 bin kişinin kaldığı sığınmacı kampı sağlık koşullarının yetersizliği gerekçe gösterilerek 2016 yılının ekim ayında dağıtılmış, sığınmacıların bir kısmı ülkenin çeşitli yerlerindeki geçici barınma merkezlerine yerleştirilmiş, bazıları Calais'ye geri dönmüştü.

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Calais ve çevresinde bulunan sığınmacılarla yaptığı mülakatlar sonucu oluşturduğu geçen yılki raporunda, Fransız polislerin rutin bir şekilde, uyku halinde veya zararsız olduğu sırada çocuk ve yetişkin ayrımı yapmadan sığınmacılara biber gazı sıktığını belirtmişti.

"Sığınmacılar için barınma sıkıntısı gün geçtikçe büyüyor"

Fransız polisinin, sığınmacıların Calais'yi terk etmesi için yiyecek ve içeceklere de biber gazı sıktığı ifade edilen raporda, polislerin bu davranışlarının insanlık dışı ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu vurgulanmıştı.

Jungle sığınmacı kampının yıkılmasıyla ortaya çıkan kamp yetersizliği yüzünden sığınmacılar için barınma sıkıntısı gün geçtikçe büyüyor. Başkent Paris'e gelen sığınmacılar, sokaklara kurdukları çadırlarda açlık, parasızlık ve dondurucu soğukla mücadele ediyor.

"Berbat ağırlama"

Fransa'daki sığınmacıların ve özellikle çocukların içinde bulunduğu koşullar, ülkedeki sivil toplum örgütlerince sık sık eleştiriliyor. İnsani yardım kuruluşunda görev yapan bir grup, geçen ay sığınmacıların içinde bulunduğu kötü koşullara dikkati çekmek için Fransa Uyum Bakanlığı binasının duvarına, "Berbat ağırlama" ifadesini yazmıştı.

HABERE YORUM KAT