Siemens 6000 kişiyi işten çıkarıyor

Siemens 6000 kişiyi işten çıkarıyor
Siemens, dünya genelinde 6000 çalışanını işten çıkaracak. Almanya'da 2850 kişiyi etkileyecek bu karar en çok otomasyon sektörünü vuracak.

Siemens, dünya çapında 6000 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'da ise 2850 kişi bu karardan etkilenecek. Şirketin açıklamasına göre, özellikle otomasyon bölümü büyük darbe alırken, şarj çözümleri birimi de daha küçük ölçekte etkilenecek.

Bu haber, Almanya'da 24 saat içinde gelen ikinci büyük işten çıkarma dalgası oldu. Daha önce Audi, Almanya'da 7500 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu.

Piyasa koşulları değişti, iş gücü azaltılıyor

Siemens CEO’su Roland Busch, geçtiğimiz sonbaharda işten çıkarmaların düşük ila orta dört haneli rakamlarla olacağını belirtmişti. Ancak yeni açıklanan rakamlar, işten çıkarmaların çok daha büyük bir ölçeğe ulaştığını gösteriyor.

Siemens yetkilileri, küresel piyasa koşullarındaki değişimlerin iş gücü yapısında düzenleme gerektirdiğini vurguladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Özellikle Alman pazarı son iki yıldır gerileme yaşıyor. Bu nedenle Almanya’daki kapasitenin yeniden düzenlenmesi gerekiyor” denildi.

En büyük darbeyi otomasyon bölümü alıyor

İşten çıkarmalardan en çok etkilenecek bölüm Digital Industries (DI) olacak. Bu bölümde yer alan otomasyon biriminde, 2027 yılı Eylül ayı sonuna kadar dünya genelinde 5600, Almanya’da ise 2600 kişinin işten çıkarılacağı bildirildi. Şirketin bu kararında, müşteri ve tedarikçilerin yüksek stok seviyeleri nedeniyle düşük talep yaşanmasının etkili olduğu ifade edildi.

Buna rağmen, Siemens’in finansal performansı güçlü seyrini sürdürüyor. Şirket, yılın ilk çeyreğinde 2,1 milyar euro net kâr elde etti.

Sendikalardan sert tepki

Siemens’in işten çıkarma kararı, çalışan temsilcileri tarafından sert bir dille eleştirildi. Genel İşçi Temsilciliği Başkanı ve Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birgit Steinborn, şirketin bu kadar büyük çaplı bir işten çıkarma planı yapmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ve buna tepki gösterdiklerini belirtti. Steinborn, “One Tech Company büyüme programı olarak lanse ediliyorsa, iş gücünün azaltılması yerine sürdürülebilir şekilde artırılması gerekiyor” dedi. Siemens, geçen yıl "One Tech Company" adlı bir program başlatarak şirket içindeki farklı birimlerin daha entegre hale getirilmesini hedeflediğini duyurmuştu.

IG Metall Sendikası İkinci Başkanı Jürgen Kerner ise iş gücünü azaltarak dönüşüm sağlamanın mümkün olmadığını vurgulayarak, “Dönüşüm ancak olumlu değişimle, yani gelişim ve kalifiye iş gücü yetiştirme yoluyla mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.