Seyahat kısıtlamalarının ardından: Avrupa’ya iltica talebinde rekor düşüş

Seyahat kısıtlamalarının ardından: Avrupa’ya iltica talebinde rekor düşüş

Avrupa Birliği'ne iltica taleplerinde Covid-19 salgını öncesindeki döneme göre yüzde 87'lik düşüş kaydedildi.

Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO), nisan ayında AB ülkelerine yapılan iltica başvuruları taleplerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından önceki ocak ve şubata göre yüzde 87’lik büyük bir düşüş yaşandığını bildirdi. 

Malta merkezli EASO’nun yayımladığı özel rapora göre, AB ülkelerine nisan ayında 8 bin 730 iltica talebi geldiği belirtilirken, bunun Covid-19’dan önceki ocak ve şubat aylarıyla karşılaştırıldığında “mumazzam” bir gerileme anlamına geldiği ifade edildi. 

BAŞVURULAR DRAMATİK ŞEKİLDE KESİLDİ

Covid-19'un yol açtığı seyahat kısıtlamaları ve ulusal boyutta alınan sağlık önlemlerinin geçen birkaç ayda Avrupa’ya yönelik iltica taleplerini “dramatik şekilde kestiği” yorumu yapıldı. 

Bütün milliyetlerden daha az başvuru kaydedildiği ancak son yıllarda önemli menşe ülkelerden olan Venezuela'dan ocak ayında 5 bin 13 talep gelirken, bu sayının nisanda 80'e düştüğü belirtildi. Benzer şekilde Kolombiya’dan da ocakta 5 bin 272 talep gelirken, nisanda 64'e gerilediği aktarıldı. 

“AVRUPA ORTADA VADEDE BAŞVURU ARTIŞINA HAZIR OLSUN“

Raporda, EASO'nun seyahat kısıtlamalarına yönelik önlemlerin gevşetilmesiyle iltica başvurularının yavaşça artmasını beklediği de yer aldı. EASO, mayıs ayındaki açıklamasına atıfta bulunarak, AB ülkelerinin orta vadede iltica başvurularında bir yükselişe hazır olması gerektiğini belirtti.

EASO raporunda, küresel düzeyde iki karşıt etki üzerinde çalışılması gerektiği ifade edilerek, bunlardan birinin, pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntılar, gıda güvensizliği ve toplumsal huzursuzlukların yer değiştirmelerle sonuçlanabilecek olması ve diğerinin de salgın tedbirleri sebebiyle göç harekelerinin kısıtlanması olduğu kaydedildi. 

+49 - ROMA 

HABERE YORUM KAT