Sedat Peker'in açıklamaları üzerine Türkiye'nin Venezuela'dan peynir ithali tekrardan gündeme geldi

Sedat Peker'in açıklamaları üzerine Türkiye'nin Venezuela'dan peynir ithali tekrardan gündeme geldi

Sedat Peker'in son yayınladığı videoda Kolombiya'da yakalanan uyuşturucunun ardından rotanın Venezuela'ya döndüğünü iddia etmsinin ardından Türkiye'nin Venezuela'dan yaptığı peynir ithali tartışmaya açıldı.

Organize suç örgütü yöneticisi olmak suçlamasıyla aranan Sedat Peker, yayınladığı son videoda skandal bir iddiada bulundu. Peker, Kolombiya’da 4 ton 900 kilo uyuşturucunun yakalanmasının ardından uyuşturucu ticareti için rotanın Venezuela’ya döndüğünü iddia etti. Peker'in açıklamasının ardından Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari ilişkiler ve resmi kararlar bir kez daha gündeme geldi.  

Peker, açıklamasında Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın Venezuela’ya gittiğini öne sürdü. Peker, "Ocak ayında gitti 4 gün kaldı, şubatta gitti 4 gün kaldı" dedi. 

İddianın ardından akıllara, Türkiye’nin Venezuela ile son yıllarda yaptığı ticari anlaşmalar geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan "Ticareti Geliştirme Anlaşmasına" göre gümrük vergisinden ve KDV’den tamamen muaf tutulan 4611 adet ürün, yaşanan son gelişmenin ardından bir kez daha düşündürdü.

"TİCARET GELİŞTİRME ANTLAŞMASI"
Son yıllarda yaşadığı ekonomik ve politik krizlerle gündeme gelen Venezuela’dan, tarım cenneti olan Türkiye’nin peynir, pirinç, yulaf, ayçiçeği gibi gıdaları ithal etmesi dikkat çekmişti.

21 Ağustos 2020’de, iki ülkenin Resmi Gazete'sinde de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ticareti Geliştirme Anlaşması” ile çok sayıda ürün için gümrük vergisi uygulanmayacağı açıklanmıştı. 

Anlaşmada, ikili ticaretin hemen hemen tamamında liberasyona gidildiği belirtilirken Türkiye, tarife satırlarının yüzde 91,9’unda gümrük vergilerini 7 yıllık bir takvim ile sıfırlayacak ve yüzde 2’sinde ise kısmi vergi indiriminin yapılacağına dair ifadeler yer aldı.

GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 27'DEN YÜZDE 3'E DÜŞÜRÜLDÜ
5 Kasım 2020'de Venezuela için uygulanan kırmızı mercimek, peynir, pirinç gibi birçok ürünün ithalatındaki gümrük vergisi oranı yüzde 27'den yüde  3'e düşürülmüştü.

Türkiye Venezüella'dan peynir ithal edecek
Kendisine yetecek tarım ürünü bulamayan Venezuela'ya Türkiye'nin 9 katlık bir indirim yapması dikkat çekmişti.

peynir.png

HABERE YORUM KAT