Seçmen sayısı bile düştü... Almanya bu kadar yaşlı insana nasıl bakacak?

Seçmen sayısı bile düştü... Almanya bu kadar yaşlı insana nasıl bakacak?

'Yaşlı kıta' Avrupa'nın ekonomik dinamosu Almanya her yıl biraz daha yaşlanıyor. Ülkede yaşlı nüfusa bakacak yeterli personel yok. Yetkililer yaşlı bakımını daha cazip bir iş yapmaya çalışıyor.

Batı Avrupa’nın yıllardır en büyük sorunu yaşlanan nüfusu. Ülkeler bu sorunu aşmak için devasa göç politikaları oluşturup nüfuslarını dinamik hale getirmeye çalışıyorlar. Almanya, Batı Avrupa’da iyi göç politikasının örneklerinden biri. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkede fabrikalarda çalışacak insan bulmakta zorlanan Batı tarafı Avrupa’nın dört bir yanından işçi almıştı. Türkiye’de de 60’lı yıllarda Almanya’ya giden vatandaşlar (gastarbeit) Almanya’nın demografini şekillendirecek bir düzeye ulaştı.

SEÇMEN SAYISINDA KESKİN AZALMA

Öyle ki 83 milyon nüfuslu ülkede bu hafta sonu düzenlenecek seçimler için 60 milyon 400 bin kişi oy kullanma hakkına sahip. 18 yaşın üstündeki nüfus Almanya’da oy verebilirken 2017 yılındaki genel seçimlerde oy verme hakkına sahip insan sayısı 61 milyon 700 bindi. Yani iki seçim arasında Almanya’daki seçmen sayısı tam 1 milyon 300 bin kişi azaldı.

Bunun çeşitli sebepleri muhakkak olabilir ama şu da bir gerçek ki Almanya yaşlı nüfusundan dolayı ölüm hızının yüksek olduğu bir ülke. Hatta öyle ki yaşlı insanlara bakacak genç bakım personeli bulmakta bile zorluklar yaşanıyor.

'HEP GÜLER YÜZLÜLER'

Frau Schuster Almanya’da bakım evlerinde kalan 3 milyon yaşlıdan biri. “Evde olmayı tercih ederim, burada yemekler çok kötü” diyor. Bayan Schuster bunu söylemesine rağmen bakım personelinden çok memnun. “Onlar hakkında kötü bir söz söyleyemem. Fazla mesai yapmalarına rağmen hep güler yüzlüler” diyor.

Almanya’da nüfus artışı bu hızla giderse 2060 yılına kadar huzurevlerinde 4.5 milyon yaşlının olması bekleniyor. Almanya 36 bin bakım personeli arıyor, bu personelin 15 bini yaşlılar için ayrılan kontenjanda. Başka bir tahmine göre 2035 yılında ülkeye 120 bin daha ek bakım personeli gerekecek. Hali hazırda ülkede 4 milyon kişi bakım hizmeti alıyor.

Almanya’da bakım personeli olarak çalışan Ferdi Cebi yaptıkları işin kazancından memnun ama imajının değişmesi gerektiği görüşünde. Devletin 2018 yılında yaptığı bir araştırmaya göre yaşlı bakımevlerinin üçte biri personel arayışında. Açılan bir pozisyonun ortalama dolma süresi ise 171gün.

Cebi, işin ödüllendirici yanından bahsetse de bakım personeli olmayı bırakanlar iş yükü ve maaştan dolayı iş değiştirdiklerini söylüyor. Almanya’nın TÜİK’i, Destatis’e göre; üç yıllık bir eğitimin ardından bakıcı olarak çalışan personel saatine 18-22 euro arasında bir ücret kazanıyor.

HEDEF AYLIK 3 BİN EURO

Önümüzdeki hafta görevi bırakacak olan Almanya Başbakanı Angela Merkel de yaşlılara bakım personeli bulma sorununun farkında. Merkel birkaç yıl önce bir huzurevini ziyaret ederken yaptığı açıklamada, “Her gün çalışan sizler neden bankada çalışan birinden veya bir makine operatöründen daha az para kazanasınız” diyordu. 2018 yılında Almanya Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen bir çalışmada bakım evi personelinin maaşlarının 3 bin euro (30 bin TL) seviyesine çekilmesi için çalışmalar yürütülmüştü.

Her yaşlı bakımevinde kalmıyor. Sayıları 300 bin ila 600 bin arasında değiştiği tahmin edilen ve çoğu Doğu ve Orta Avrupa kökenli olan bakıcılar yaşlı Alman vatandaşlarına evde bakıyor.

Son üç yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan Peter Müller Parkinson hastası eşi ile aynı evde yaşıyor ve ikiliye bir Polonyalı bakıcı bakıyor. İki yaşlı insan da tam 50 yıldır oturdukları evi terk edip bir huzur evine yerleşmek istemedikleri için bakıcı tutmuşlar. Müller bakıcısı için, “O olmadan hiçbir şey yapamayız” diyor.

FAZLA MESAİ ÜCRETİ VAR, İŞTEN ÇIKARACAK

Doğu ve Orta Avrupa’dan gelen bakıcılara Almanya standartlarının altında ve sadece asgari ücretin biraz üzerinde olan 1600 euro gibi bir aylık rakam ödeniyor. Bakıcıların büyük kısmı Polonya, Bulgaristan ve Romanya’dan geliyor. Fakat yeni çıkan bir kanuna göre bakıcılar fazladan çalıştırıldıkları süre için de para almak zorunda. Bu sebepten Bay Müller Polonyalı bakıcısını işten çıkartmak zorunda kalabilir.

83 milyonluk Almanya’da nüfusun yüzde 18’i 65 yaşın üzerinde. Nüfusta en fazla yer tutan kesim ise yüzde 23.6 ile 40-59 arası yaştaki insanlar. Türkiye’de ise 65 yaş üstü nüfus toplam nüfusun yüzde 9.5’una denk geliyor.

KAYNAKLAR: DEUTSCHE WELLE - HABER GLOBAL

HABERE YORUM KAT