Scholz’un üzerindeki baskı artıyor

Scholz’un üzerindeki baskı artıyor

Almanya’da hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi için zaman kaybetmeden silah gönderilmesini istedi.

FDP’nin başkent Berlin’de yapılan kurultayında, parti yönetimin “Rusya’nın saldırısına karşı Ukrayna’ya çabuk ve etkili destek verilmeli. Ukrayna’nın talep ettiği ağır silahlar da derhal gönderilmeli” içerikli önerge delegelerin çok büyük bir bölümünün desteğiyle kabul edildi.

Alman silah sanayisinin Ukrayna’ya satmayı planladığı ağır silahların parasının hükümet tarafından ödenmesi önerisi de kabul edildi. Ancak, “Bizim kendimizi savunma yetimiz etkilenmemeli. Almanya bu savaşta taraf olmamalı. Almanya özellikle ABD ve Fransa başta olmak üzere müttefiklerle birlikte hareket etmeli” içerikli önergeye de tam destek verildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna’ya silah verilmesi konunda ağır davranması FDP’li delegeler tarafından eleştirildi. Yeşiller’li Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile geçen hafta Kiev’e giderek bir dizi politik temaslarda bulunan aynı partili Federal Meclis Avrupa Birliği (AB) İlişkileri Komisyonu Başkanı Anton Hofreiter’den sonra küçük ortak FDP’li Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie Agnes Strack-Zimmerman da Scholz’un tutumuna tepki gösterdi. FDP’li politikacı, “Ukrayna’nın kaybedecek zamanı yok. Almanya, Ukrayna’ya derhal silah göndermeli” dedi. 

Yakalandığı Koronavirüs nedeniyle Washington’dan video konferans yöntemiyle kurultaya katılan FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, Rusya’nın sürdürdüğü savaşı kazanabilmesi için Ukrayna’nın silaha ihtiyacı olduğunu söyledi. Ukrayna’nın Avrupai değerleri savunduğunu özellikle vurgulayan Lindner, “Ukrayna bu savaşı kazanmalı, Ukrayna bu savaşı kazanacak” dedi. 

Kaynak: Hürriyet Avrupa- Ahmet Külahçı

 

HABERE YORUM KAT