Scholz’un Polonya ziyaretinde ‘Savaş Tazminatı’ krizi

Scholz’un Polonya ziyaretinde ‘Savaş Tazminatı’ krizi

Almanya’da görevi devralan Başbakan Olaf Scholz, Paris ve Brüksel’in ardından ilk yurtdışı resmi ziyaretini komşu ülke Polonya’ya yaptı.

İki başbakanın baş başa 15 dakika, daha sonra heyetler arasında bir saat süren görüşmelerinde Polonya’nın Almanya’dan ‘Savaş Tazminatı’ talebinde ısrar etmesi bu alanda ciddi bir görüş ayrılığı yaşandığını ortaya koydu.

Varşova’daki görüşmelerden sonra ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında, Polonya Başbakanı Matheusz Morawiecki, ülkesinin Almanya’dan ‘savaş tazminatı’ talebini yineledi. Nazi döneminde Hitler Almanyası’nın milyonlarca Polonyalı insanı katlettiğini ve ülkenin altyapısını yok ederek Polonya’nın kalkınmasını engellediğini belirterek, iktidardaki Halk ve Adalet Partisi’nin (PiS) tazminat talebinden vazgeçmeyeceğini söyledi. Morawiecki, “Annelerimizin gözyaşı denizi, babalarımızın kan denizi” olarak nitelediği katliamın bedelinin ödenmesinde kararlı olduklarını da vurguladı.

Başbakan Olaf Scholz, daha önceki yıllarda imzalanan sözleşmeleri hatırlatarak Polonya’nın tazminat talebinin ‘haksız’ olduğunu ima etti. Scholz, Almanya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) büyük miktarda mali katkıda bulunduğuna işaret ederken, bu paraların önemli bölümün Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinin kalkınmasına aktarıldığını da hatırlattı. Polonya uzun süredir Almanya’dan ‘savaş tazminatı’ talep ediyor. Almanya ise 1953 yılında Polonya ve Doğu Almanya arasında imzalanan anlaşmanın geçerliliğini koruduğunu, aynı zamanda iki Almanya’nın birleşmesi döneminde 1990’da imzalanan 2 + 4 Anlaşması çerçevesinde Almanya’nın Polonya’ya 1 milyar 300 bin euro tazminat ödediğini de savunuyor.

KAYNAK: HÜRRİYET AVRUPA

HABERE YORUM KAT