Scholz, Putin’e meydan okuyabilir mi?

Scholz, Putin’e meydan okuyabilir mi?

Polonya ve Belarus sınırında, bir insanlık dramı yaşanıyor. Almanya'nın dokuzuncu Şansölyesi olmak isteyen Scholz, nasıl bir politika izliyor?

Olaf Scholz, trafik ışığı görüşmelerine daldı. Perşembe günü Federal Meclis'te Korona gündemi hakkında konuşmak istiyor. Birçok AB ülkesinin istihbarat servisi, şu anda Belarus’taki sınırda yaşanan dramın, AB’ye yönelik bir saldırı olduğu konusunda hemfikir. Bu tırmanış Berlin’deki koalisyon görüşmelerini hedef alıyor.

Scholz, bir önceki şansölye Angela Merkel gibi Putin’e meydan okuyabilir mi?

Siyaset profesörü Jürgen Falter,  BİLD’e açıklamalarda bulundu: “Scholz aynı zamanda sert bir adam. Bu soru daha çok, Scholz’un partisi aracılığı ile Moskova’ya bağlı olup olmadığıyla ilgili. Parlamento grup lideri Mützenich, Bundeswehr’i daha iyi donatmak yerine dağıtmak isteyen bir savaş karşıtı. Ayrıca SPD’de Rus yanlısı güçlü bir meclis grubu var.” AB, Minsk diktatörü Lukashenko ve Vladimir Putin tarafından dış sınırda göçmenlerle mücadele verirken, iki eski SPD lideri Martin Schulz ve Brandenburg’un eski başbakanı Matthias Platzeck bu duruma karşı oldukça kayıtsızdı. 

Moskova ve Minsk ile her zaman çok özel ilişkileri olan Platzeck, Schulz'u, Ticaret Odası'nın Hotel Kempinski'de verdiği özel bir akşam yemeğinde, akşamın konuşmacısı olarak ilan etmişti. Davette yaşananlar, Moskova'daki solcu Rosa Luxemburg Vakfı'nın başkanı, solcu politikacı Kerstin Kaiser tarafından Facebook'ta yayınlandı.

Scholz’un partideki diğer kişilerle de sorunları var

Scholz, bir önceki parti lideri Martin Schulz’un ve Putin’in arkadaşı Gerhard Schröder'in aksine Moskova ile herhangi bir özel ilişki sürdürmek istemiyor. 2016 senesinde Petersburg’da "Rusya'nın Almanya ile özel ilişkilere sahip olduğu ve aynı zamanda tüm Avrupa Birliği ile zor ilişkilere sahip olduğu herhangi bir senaryoyu uygun görmüyorum.” ifadelerini kullandı. Scholz, dış siyasette, politik davranmayı tercih ediyor.

Scholz’un koalisyon ortakları Moskova’yı eleştiriyor

Yeşiller Genel Başkanı Annalena Baerbock, Nord Stream 2 gaz borusunu açıkça reddetti. FDP lideri Christian Lindner Salı günü yaptığı açıklamada, "İnsan kaçakçılığı ve siyasi Şantaja son vermek için Belarus ve havayolu trafiği üzerindeki yaptırım baskısının artırılması gerekiyor.”  ifadelerini kullandı. Minsk'e birçok römorkör uçuşu Moskova üzerinden yapılıyor.

"Her gün yüzlerce insan Almanya'ya geliyor"

BİLD muhabiri Yasemin Yavuz “Kameramanım Luca ile Brandenburg’un Polonya’dan bir köprü ile ayrılan sınır kasabası olan Guben’deyim. Her gün yüzlerce göçmen bu köprüden Almanya'ya geçiyor. Federal Polis onları alıyor ve nüfus dairesine götürüyor. Birçok mülteci Belarus’ta nasıl kötü muamele gördüğünü anlatıyor.” açıklamalarında bulundu.

“Mülteciler soğukla ve açlıkla mücadele ediyor”

BİLD muhabiri Hans-Jörg Vehlewald “Meslektaşım Hannes Ravic ile Narewka (doğu Polonya) yakınlarındaki sınır bölgesindeyim. Göçmenlerin sınırı geçtiği yer burası. Dün, Irak’tan 16 kişilik ailesiyle gelen Anwar ile karşılaştık. Hepsi soğuk ve açlıkla mücadele ediyor. Yardımcılar, onlar ve dört aylık bebek için yiyecek ve süt getirdiler.” ifadelerini kullandı.

"Birçoğu için tehlikeli yolculuk İstanbul'da başlıyor"

BİLD muhabiri Clara-Marie Becker: “İstanbul Havalimanı'nda bir meslektaşımla birlikteyim. Polonya üzerinden Minsk'e gitmek için mücadele veren birçok mülteci ile tanıştık” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT