Scholz: "Almanya'daki Yahudi yaşamını koruyacağız"

Scholz: "Almanya'daki Yahudi yaşamını koruyacağız"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsraillilerin ve Filistinlilerin barış ve güvenlik içinde yaşamalarının iki devletli bir çözümle mümkün olabileceğini kaydetti.

Scholz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında, "İsraillilerin ve Filistinlilerin barış ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlayacak sürdürülebilir bir çözüm ancak her iki tarafın da birbiriyle müzakere etmesi gereken iki devletli bir çözümle bulunabilir." dedi.

Scholz ve Netanyahu, görüşme öncesi Berlin'in batısında bulunan Yahudileri toplama kamplarına götürmek için kullanılan tren istasyonundaki 17 numaralı Anıt Peron'u ziyaret etti.

Başbakan Scholz, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Çok etkileyici ve dokunaklı bir an. Almanya ve Almanlar tarafından gerçekleştirilen ve endüstriyel bir şekilde organize edilen, Avrupa'daki Yahudi yaşamının korkunç yıkımına dair tarihi anılar canlanmadan burada duramazsınız. Burası pek çok insanın sürgün edildiği, ölüme gittiği bir yer. Dolayısıyla bu tarihten aldığımız sorumluluğu unutmayacağız ve her zaman yerine getireceğiz. Sorumluluğumuzu yerine getireceğiz ve Almanya'daki Yahudi yaşamını koruyacağız. İsrail ile olan yakın ilişkilerimiz ve dostluğumuz sayesinde de sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. İsrail'in güvenliği Almanya'nın varoluş ilkelerinden birisidir."

Netanyahu ise, İsrail'in kendini savunabilmesinin önemini vurgulayarak, "İsrail'in yok edilmesi çağrılarının durmadığını biliyoruz. Soykırımdan çıkarılacak en önemli ders bu tür felaketleri önlemek için bu tür tehditlere erkenden karşı koymaktır." dedi.

Öte yandan Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Berlin'de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Başbakan'a hükümetinin İsrail toplumunu giderek daha fazla böldüğü ve demokratik İsrail'e olan güveni boşa çıkardığı yönündeki endişelerimi dile getirdim." dedi.

Schuster ayrıca, "Almanya'daki ve dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler İsrail'in yanında yer alıyor ve yer almaya devam etmek istiyor." ifadelerini kullandı. Binyamin Netanyahu'nun Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile görüşmesi sonrası bu akşam ülkesine dönmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT