Sanatın yaratıcılığı ve etkin gücü: Ünlü Alman heykeltraşın Stuttgart 21 eylemi

Sanatın yaratıcılığı ve etkin gücü: Ünlü Alman heykeltraşın Stuttgart 21 eylemi

Milyarların toprağa gömülmesi ve para babalarına peşkeş çekilmesi demek olan Stuttgart 21 projesi henüz tartışma aşamasında iken mimarlar, bilim insanları, çevreciler ve sanatçılar halkı aydınlatmak için harekete geçtiler.

Barışçıl bir çizgide en demokratik hakları olan geleceğe sahip çıkma hakkını kullandılar. On yıl boyunca başvurmadıkları yol ve yöntem kalmadı denebilir. Gün oldu tepki on binlerle ifade edildi. Gün oldu yüzyıllık ağaçlar kesilirken gözyaşı döküldü. Polis ise her zamanki gibi davrandı, jop, tazyikli su, biber gazı ile saldırmaktan geri durmadı.

02.jpg

Böylece Avrupa’nın en büyük projesi şatafatlı bir gösteri ile başlatıldı. On yıl geride kaldı ama Pazartesi Yürüyüşleri aralıksız devam etti. 2021’de açılışı yapılacak denen proje şimdi 2023’e ertelendi, maliyeti ise 4,6 milyardan 8,7 milyar avroya çıktı. Proje savunucularının yalan söylediği her geçen gün daha anlaşılır oldu.

Katılımcıların sayısı düşmüş olsa da, Stuttgart direnişçileri mücadele ile elde ettikleri bu mevziyi sonuna kadar kullanmakta ısrarlılar.

k1600-img-0310.jpg

SANATLA DİRENİŞE KATKI

Almanya’nın tanınmış heykeltraşları arasında yer alan, Konstanz şehri Bodensee gölü üzerine kurulu Imperia kadın heykelinin yapımcısı ve Herrenberg, Schwetzingen, Überlingen, Bodensee, Singen başta olmak üzere bir çok şehirde sembolleşen heykelleri bulunan Peter Lenk, 26 Ekim’de bu kez farklı bir eylem ile Stuttgart 21 direnişine dikkat çekmeyi başardı.

Hiciv sanatının önemli isimlerinden Peter Lenk’in “Stuttgart 21-Raydan Çıkmanın Günlükleri” adı altında hazırlamış olduğu dokuz metre yüksekliğinde, on ton ağırlığındaki ve 140 bin avroya mal olan anıtı uzun bir ikna etme uğraşından sonra görücüye çıkarıldı.

k1600-img-0274.jpg

73 yaşındaki Peter Lenk’in aylarca denebilecek kadar uzun zaman diliminde ve yoğun bir emek ile hazırlayıp tamamladığı anıt büyük beğeni kazandı.

Milyarlık projenin savunucularından Başbakan Merkel, direnişçiler sayesinde eyalet hükümeti ve başbakanı olmayı kaybeden CDU’lu politikacı Stefan Mappus, Günther Oettinger, Yeşiller partisinden eyalet başbakanı olan Winfried Kretschmann ve daha nice figürler ile direnişte öne çıkan olgular, toplam 150 figür, sanatın inceliği ve yaratıcılığı kullanılarak anıtın dört bir tarafına yerleştirilmiş.

Direniş sadece eserin ortaya çıkmasına neden olmadı, aynı zamanda eserin maddi külfeti de kollektif bir şekilde direnişçiler ve sanata destek veren insanlar tarafından karşılandı.

Dokuz metre yüksekliğindeki heykelin sağ tarafında bulunan panoda  bağışta bulunan 866 kişinin adı yazılarak teşekkür edilmiş.

Mitolojik dönemin isimlerinden Laocoon ve oğulları efsanesinden esinlenen Peter Lenk hızlı tren ICE’ye dolanmış kişilikler ve raydan çıkışı anlatan yaklaşımı anıtta çok rahat görülmekte.

DİRENİŞ KENDİ KÜLTÜRÜNÜ YARATIYOR

Avrupanın en uzun soluklu direnişi olan Stuttgart 21 karşıtları hareketi başından itibaren sanatçıların somut desteğini aldı.

Kimi zaman tiyatro benzeri gösteriler, müzik dinletileri, sergiler ve afişe çıkmış tanınmış (Schiller, Goethe, Brecht, H. Hesse, Nâzım, Kızılderili reisler..) simgesel isimlerin ünlü sözleri eylemlerde direnişçilerin elinde bayrak olarak taşındı.

Stuttgart müzesi önünde alana yerleştirilen anıt Mart 2021’e kadar görülebilecek. Üç günü geride bırakan anıtın etrafında gün boyu insanları görmek mümkün.

Sanat-sanatçı, özellikle halktan yana ise hakikate, güzelliğe ve özgürlüğe işaret eder. Öz ve biçimin anlatılmaz güzellikteki yansıması olan bu devasa anıt aynı zamanda eleştirenlerin hedef tahtası olmaya aday. Bir anda Stuttgart’ın gündemine oturan anıt daha çok tartışılacak.

Geleneksel ahlak kurallarını hiçe sayan, doğru bildiğinden şaşmayan Peter Lenk’in Stuttgart 21’in utanmazlıklarını ironi yaparak canlandırdığı anıtın eyalet başkentinin ortasında kalmasına ne kadar tahammül edilecek hep birlikte göreceğiz.

ALİ ÇARMAN – STUTTGART

HABERE YORUM KAT