Salgında “dokunmasız” uçuşlar: Havaalanında akıllı telefon ile uzaktan kumanda dönemi başlıyor

Salgında “dokunmasız” uçuşlar: Havaalanında akıllı telefon ile uzaktan kumanda dönemi başlıyor

Gelecekte yolcular, tüm formaliteleri tamamlamak ve böylece korona zamanlarında seyahatlerini daha güvenli hale getirmek için havaalanında akıllı telefonlarını kullanabilecek.

Korona günlerinde uçakla seyahatte enfeksiyondan korunmak için havaalanlarında hiçbir şeye dokunmadan cep telefonuyla uzaktan kumanda dönemi başladı. IT servis sağlayıcısı SITA, yolcuların cep telefonlarını kullanarak hiçbir şeye dokunmadan ve kuyruğa girmeden nasıl hareket edebileceklerini açıkladı. 

BİNİŞ KARTLARI VE BAGAJ ETİKETLERİ 

Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan SITA Başkanı Sergio Colella, “Cep telefonu yolcular için artık uzaktan kumandaya dönüşecek” dedi. Buna göre evden online check-in yapmayan yolcular cep telefonu kamerasıyla terminalde barkod tarayarak cep telefonlarının ekranına veri girebilecekler. Böylece havaalanı cihazındaki ekrana dokunmadan biniş kartlarını veya bagaj etiketlerinin çıktısını alabilecekler. 

KİMLİK VE BİLET YERİNE “YÜZÜMÜZ” 

Diğer taraftan SITA Başkanı Colella’ya göre kişisel bir “dijital belirteç” ile başka dokunuşlardan da kaçınmak mümkün olacak. Örneğin pasaport ve biniş kartları havaalanındaki yüz taramasıyla birbirine bağlanabiliyor. Böylece yolcular güvenlik veya pasaport kontrollerini kamera bariyerlerinde kağıt göstermek zorunda kalmadan halledebilecekler. Uçağa binerken de sadece yüzlerini göstererek geçiş yapabilecekler. Colella, maske ile yüzleri tanıyan uygulamalar üzerinde çalıştıklarını da bildirdi. 

Lufthansa söz konusu teknolojiyi Miami’den uçuşlarda kullanıyor. Almanya’da biyometri ve veri koruma ile ilgili tartışmalar nedeniyle bunun henüz yasal bir temeli yok.

AŞI VE TESTLERİ GÜMRÜK POLİSİ GÖREBİLECEK

Öte yandan  yolcuların sıraya girmelerini önlemek amacıyla gelmeleri gereken zamanlar da cep telefonlarında öneriliyor. Yolcunun bagajının hiç beklemeden cep telefonundan gelen sinyalle de alabileceğini bildiren Colella, elektronik sağlık sertifikalarının gümrük muhafızlarının bilgisayarlarındaki yolcunun pasaport numarasına bağlı olacağını da kaydetti. Colella “Bu elektronik sağlık sertifikaları aşıları veya mevcut sağlık testlerini içerebilir. Daha önce olduğu gibi seyahat özgürlüğünün tadını çıkarmak için sağlığımız hakkında daha fazla bilgi vermeye hazır olmalıyız” dedi.

+49 – BERLİN

FOTO: Mindaugas Kulbis/AP/dpa

HABERE YORUM KAT