Saksonya’da 61 milyon Euro’luk vergi kaçakçılığı ortaya çıktı
Saksonya’da vergi müfettişlerinin geçen yıl ortaya çıkardığı vergi kaçakçılığı tutarı 61,4 milyon Euro olarak kayıtlara geçti. Eyalet Maliye Bakanlığı’nın Sol Parti milletvekili Susanne Schaper’in soru önergesine verdiği yanıta göre, bu rakam 2025 yılında kesinleşen mahkeme kararları ve ceza emirlerine dayanan vergi suç dosyalarını kapsıyor.
Yetkililer, kaçırılan verginin ne kadarının yeniden tahsil edildiğine dair ise ayrı bir veri tutulmadığını bildirdi. Açıklanan bilgilere göre toplam 1.319 soruşturma dosyası sonuçlandırıldı. Bunların 250’si ceza kararı ya da mahkeme hükmüyle sonuçlanırken, 629 dosya ise vergi borçlarının ödenmesi gibi şartlarla kapatıldı. Saksonya’nın toplam vergi gelirinin yaklaşık 24 milyar Euro olduğu belirtildi.
Son 15 yılın en yüksek rakamlarından biri
2024 yılında tespit edilen 176 milyon Euro’luk vergi kaybıyla kıyaslandığında, geçen yılki rakam yaklaşık üçte iki oranında geriledi. Buna rağmen 61,4 milyon Euro’luk tutar, 2010’dan bu yana eyalette kaydedilen en yüksek üçüncü vergi kaçakçılığı miktarı oldu.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Schaper, düşüşün nedenine ilişkin kesin bir veri olmadığını söyledi. “Bunun neden azaldığı konusunda ancak tahmin yürütebiliriz. Belki de yüksek meblağlı dosya sayısı daha azdı” ifadelerini kullandı. Schaper’e göre gerçek tablo açıklanan rakamların çok üzerinde olabilir çünkü resmi veriler yalnızca ortaya çıkarılan vakaları içeriyor.
Maliye denetimlerinin artırılması istendi
Schaper, eyalet hükümetine vergi soruşturmalarını genişletme çağrısı yaptı. Daha fazla personel ve daha yoğun denetim sayesinde hem yeni dosyaların ortaya çıkarılabileceğini hem de kamu zararının geri kazanılabileceğini savundu.
“Vergi soruşturma birimlerinde doldurulan her kadro, maliyetinden daha fazla gelir sağlıyor” diyen Schaper, özellikle şirketler ile yüksek gelir grubundaki kişilerin mali işlemlerinin sistematik biçimde incelenmesi gerektiğini belirtti.
Vergi kaçakçılığı ihbarlarında artış
Maliye Bakanlığı verilerine göre vergi kaçakçılığına ilişkin ihbar sayısında da dikkat çekici yükseliş yaşandı. 2025 yılı içinde Dresden, Leipzig ve Chemnitz vergi dairelerine toplam 9 bin 640 ihbar ulaştı. Bu sayı, bir önceki yıla göre yaklaşık bin artış anlamına geliyor.
İhbar rakamlarının, 2010 ile 2014 yılları arasında görülen beş haneli seviyelere yeniden yaklaşması dikkat çekti.