"Rusya Almanya seçimlerine müdahale edecek" iddiası

"Rusya Almanya seçimlerine müdahale edecek" iddiası

Dünyanın dikkati Cenevre'deki Joe Biden-Vladimir Putin zirvesine yoğunlaşmışken, Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Federal Dairesi (BfV), Rusya’nın Almanya’daki genel seçimlere müdahale etmeye çalıştığını öne süren bir açıklama yaptı.

Dairenin konuyla ilgili raporunda yer alan iddiada, Rusya Cumhurbaşkanı Putin‘in, Başbakan Angela Merkel sonrası dönem açısından büyük önem taşıyan seçimin sonucunu kendi arzuladığı yönde manipüle etmeye çalışacağının tahmin edildiği dile getiriliyor. Buna göre Rus istihbaratı ve ajanlarıyla, özellikle sosyal medyada aktif Rus medyası üzerinden Almanya’da iç siyasetin istikrarsızlaştırılması, özellikle de Yeşiller’in başbakan adayı Annalena Baerbock’un hedef haline getirilmesi amaçlanıyor.

Alman istihbaratı, Baerbock hakkında Rus ajanları tarafından ele geçirilen hassas bilgilerle kişisel belgelerin seçime yakın bir dönemde Rus medyası üzerinden yayınlanacağını tahmin ediyor. Anayasayı Koruma Federal Dairesi, iddialarında bir adım daha ileri giderek Kremlin’in esas hedefinin, "Propaganda ve dezenformasyon girişimleri üzerinden Almanya'daki siyaset ve kamuoyunu kontrol etmek" olduğunu, bunun için de "yayın kuruluşu RT başta olmak üzere ağırlıklı olarak Rus devlet medyasını kullandığını" gündeme getiriyor.

Berlin’de bu iddialarla ilgili yapılan analizlerde, Rusya'nın Yeşiller’in adayı Baerbock karşıtlığının nedenleri üzerinde duruluyor. Rus istihbaratının, Almanya uzmanlarının Baerbock’u "Almanya’ın yeni militarizminin, ekolojik, kadınsı ve akıllı yüzü" olarak tanımladıkları, partisi Yeşiller’i de "neokolonyal, saldırgan ve çatışmacı" şeklinde sınıflandırdıkları kaydediliyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından geçen Nisan ayında açıklanan bir rapora göre Almanya, Rusya’nın yürüttüğü dezenformasyon kampanyalarının en önemli hedefi haline geldi. EEAS‘ın raporunda hem siyasi düzeyde hem de Kremlin yanlısı medya organları tarafından yürütülen dezenformasyon kampanyalarının amacının, Almanya’da siyasilerin "Rusyafobi" olarak tanımlanan Rusya düşmanlığı yaptığı şeklinde bir imaj oluşturmak olduğu öne sürüldü. Raporda, Rusya’nın Almanya’ya yönelik dezenformasyon kampanyasının resmi yetkililerin onayıyla, Almanya’da da yayın yapan RT ve Sputnik adlı medya kanalları üzerinden yürütüldüğü ifade edildi.

Haberin tamamını Amerika'nın Sesi 'nden okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT