Ruslar Türkiye'deki konutlarını kiralayarak Türk turizmini mahvetti!

Ruslar Türkiye'deki konutlarını kiralayarak Türk turizmini mahvetti!

Rus turistlerin otel yerine Türkiye'de konut satın almaları ve bu konutları diğer turistlere kiralayarak konaklamaları Türk turizmini baltaladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yılın ilk 6 ayında otel doluluklarının beklentilerin altında kaldığını belirtti. Bunun nedeninin, Rus turistlerin otel yerine Türkiye'de konut satın almaları ve bu konutları diğer turistlere kiralayarak konaklamaları olduğunu açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ikinci çeyrek turizm istatistiklerini açıklamasının ardından, Bakan Ersoy da yılın ilk 6 ayına ilişkin verileri paylaştı. Ersoy, turizm gelirlerinin bu süreçte yüzde 27 artışla 21 milyar 734 milyon 366 bin dolar olarak yükseldiğini ifade etti. Ayrıca, ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artarak 22 milyon 945 bin kişiye ulaştığını belirtti.

Ancak, yüksek gelire hitap eden bölgelerdeki dolulukların beklentilerin altında gerçekleştiğine dikkat çekti. Ersoy'a göre, Rus turistlerin Türkiye'de konut satın alarak bu konutları diğer turistlere kiralayarak konaklamaları, otel doluluklarının düşmesine neden oldu.

Aynı zamanda, ortalama kalış süresinde de yüzde 5,7'lik bir daralma yaşandığını belirtti. Kişi başı gecelik gelirin önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, 2023'ün ilk 6 ayında kişi başı gecelik gelirin 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 11,9 arttığını ifade etti.

Bakan Ersoy, yüksek gelire hitap eden bölgelerdeki dolulukların düşük olmasının nedenlerinden birinin deprem ve seçim sonrası olumsuz etkiler olduğunu açıkladı. Ayrıca, Rus turistlerin Türkiye'de yoğun konut alımları ve bu konutlarda konaklamaları, otellerdeki konaklamaların azalmasına ve kalış sürelerinin kısalmasına yol açtığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum