Rus savaş gemisi, Türk kargo gemisine ateş açtı

Rus savaş gemisi, Türk kargo gemisine ateş açtı

Karadeniz'de Gerilim: Rus Savaş Gemisi Kargo Gemisine Uyarı Ateşi Açtı

Rusya Donanması'na ait bir savaş gemisi, Karadeniz'in güneybatısından kuzeye doğru seyir halinde olan bir kargo gemisine karşı uyarı ateşi açtı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın güneyinde bulunan Izmail Limanı istikametine giden bir kargo gemisine, bir Rus savaş gemisinin hafif otomatik silahlarla uyarı ateşi açtığı belirtildi.

Bakanlık, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Rus savaş gemisi, gemiyi durmaya zorlamak amacıyla hafif otomatik silahlarla uyarı ateşi açtı" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca, Palau bandıralı Vasily Bykov Rus devriye gemisinin, Şükrü Okan adlı gemiye, gemi kaptanının denetim için durma ihtarına yanıt vermemesi üzerine otomatik silahlarla ateş açtığı iddia edildi.

Savunma Bakanlığı'nın açıklamasının devamında, askerlerin Kamov Ka-29 helikopteri ile gemiye çıkarma yaptığı ve denetim grubunun gemideki çalışmalarını tamamladıktan sonra Şükrü Okan gemisinin İzmail Limanı istikametine doğru yoluna devam ettiği belirtildi.

Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Romanya'ya giden bir gemiyle ilgili yaşanan olayı doğruladı ve konunun araştırıldığını belirtti.

Pazar günü yaşandığı belirtilen bu olay, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çıktıktan sonra ticari bir gemiye ateş açtığı ilk olay olarak kayda geçti.

Rusya, anlaşmadan çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarına giden tüm sivil gemilerin potansiyel olarak silah taşıdığı şeklinde değerlendirilebileceği uyarısını yapmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak ise bu olayı, "Uluslararası deniz hukukunun açık bir ihlali, korsanlık eylemi ve üçüncü bir ülkenin sivil gemilerine karşı işlenmiş bir suç" olarak nitelendirdi.

Podolyak, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bu durumdan gerekli sonuçları çıkaracağını ve en iyi yanıtı vereceğini belirtti.

Odessa bölgesindeki İzmail nehir limanı, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çıktıktan sonra Ukrayna tarım ürünlerinin ana çıkış noktalarından biri haline geldi.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum