RKI ve DSÖ'den vatandaşlara 'maymun çiçeği' uyarısı

RKI ve DSÖ'den vatandaşlara 'maymun çiçeği' uyarısı

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte parti ve festivallere olan istekler de artmaya başladı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Robert Koch Enstitüsü (RKI) vatandaşları uyarıyor.

Korona vaka sayılarının azalmasıyla birlikte endişe yaratan başka bir hastalık var: Maymun Çiçeği birkaç haftadır manşetlerde. RKI şu anda çoğu insanın hastalığa karşı riskini düşük olarak sınıflandırıyor. Hastalığın şiddetli seyri sadece nadir durumlarda ortaya çıkıyor.

Ancak DSÖ , halihazırda devam eden 2022 festival sezonu için bir uyarı yayınladı. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri Kluge, özellikle gençlerin hastalığa yakalanmasından korkuyor: "Yaz aylarında Avrupa'da veya başka yerlerde bulaşma potansiyeli yüksek" dedi.

Hastalık öncelikle çok yakın fiziksel temas yoluyla bulaşır. Olası semptomlar ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişmiş lenf düğümleri. 

WHO tarafından yapılan mevcut araştırmalar, maymun çiçeği hastalığının 2022 Nisan ortasından bu yana Avrupa'da yaygın olduğunu gösteriyor. Hastalığın endemik bölgeleri aslında Batı ve Orta Afrika var. 

DSÖ, maymun çiçeği hastalığının hızla yayılmasının nedeni olarak korona önlemlerinin kapsamlı bir şekilde kaldırılmasından şüpheleniyor. Hastalık, özellikle seyahat ederken ve sosyal etkinlikler yoluyla daha yoğun bir şekilde bulaştı.

Peki katı önlemler getirilmeli mi? DSÖ’ye göre, virüs Sars-CoV-2'den farklı şekilde yayıldığı için şimdilik buna gerek yok.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: claybanks - Unsplash

  
 

HABERE YORUM KAT