Rekor enflasyon açıklanmıştı... Almanya'da marketlerin durumu nasıl?

Rekor enflasyon açıklanmıştı... Almanya'da marketlerin durumu nasıl?

Almanya'da Mayıs ayı enflasyonu geçici verilere göre beklentilerin üzerinde artış göstererek yüzde 7,9'a çıktı. Federal İstatistik Dairesi, Ukrayna savaşıyla birlikte daha da artan enerji ve gıda fiyatlarının enflasyonda etkili olduğunu bildirdi

Almanya’da yükselen enflasyona paralel olarak gıda tüketiminde de azalma görülüyor. Nisan ayında bir önceki aya göre; sebze alışverişinin hacmi yüzde 7.7 daraldı. Ülkedeki bütün perakende satışlar ise yüzde 4.7 düştü.

Bütün dünyada salgın sonrası biriken talep ile fiyatların biraz yükselebileceği tahmin ediliyordu ancak maaş artışı fiyatların yükselişini yakalayamadı. Almanya’nın büyük marketlerinden Edeka’nın sözcüsü, “Müşterilerimizin markalı ürünlerden market markamız ile ürettiğimiz ürünlere döndüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı. Başka bir market olan Aldi ise kendi markası ile ürettiği ürünleri daha ekonomik hale getirmenin yollarını arıyor. Piyasadaki başka bir oyuncu Lidl ise kazananların bedavaya alışveriş yapabileceği kampanyalar düzenleyerek marketini cazip tutmaya çalışıyor.

Almanya Çiftçiler Birliği’nin başkanı Joachim Ruckwied, tarladaki ürünlerin satış fiyatının artmasını istiyor. Ruckwied artan gübre fiyatlarının kendilerini zorladığını aktarırken, “Çiftliklerimizin çalışabilmesi için fiyatların yükselmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Sadece fiyatlar değil, ürünleri marketlere tedarik etmek de üreticiler için bir problem. Üreticilerin yüzde 80’i lojistikte sorun yaşadığını söylüyor. Akaryakıt fiyatları dünyanın malumu.

Almanya Perakendeciler Derneği’nin raporuna göre; Mayıs ayında kent merkezlerine gelen insan sayısında yüzde 20 düşüş var. Derneğin başkanı Stefan Genth, “Perakende bir krizde. Pandemi bitmemişken, Rusya ve Ukrayna savaşı ek riskler oluşturuyor” diyor.

Kaynak: Haber Global
Fotoğraf: Unsplash - querysprout

HABERE YORUM KAT