Radyo-televizyon vergisi mi götürdü? Eyalet İçişleri Bakanı görevden alındı, CDU karışıyor

Radyo-televizyon vergisi mi götürdü? Eyalet İçişleri Bakanı görevden alındı, CDU karışıyor

Radyo televizyon vergisi tartışmaları Saksonya Anhalt İçişleri Bakanı Holger Stahlknecht’i koltuğundan etti. Stahlknecht, görevden alınmasının ardından eyalet teşkilat başkanlığından istifa edeceğini duyurdu.

Korona günlerinde ciddi sarsıntılar yaşayan Federal Almanya’da iktidar partisi, doğu eyaletlerinde başlayan bir öncü deprem tehdidi altında yeni yol arıyor. Saksonya Anhalt eyaleti Başbakanı Reiner  Haseloff İçişleri Bakanı Holger Stahlknecht’i görevden aldı. Stahlknecht’in görevden alınmasına  radyo televizyon vergilerine ilişkin yorumları neden oldu.

Katıldığı bir röportajda radyo lisans ücretlerinin artırılması konusundaki anlaşmazlıkta Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Birlik’90/Yeşiller ile koalisyonun çökmesi durumunda bir Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) azınlık hükümetinden söz etmesi Eyalet İçişleri Bakanı Stahlknecht’in koltuğunu da kaybetmesine yol açtı.

urn-newsml-dpa-com-20090101-201204-99-576727-large-4-3-8.jpg

Başbakan Haseloff’un görevden alma kararında  Stahlknecht’in koalisyonu istikrara kavuşturmak için devam eden çabalar sırasında bir “CDU azınlık hükümeti” olasılığını kamuoyuna duyurmasının  etkili olduğu bildirildi. Gerçekten de görevden alınan 56 yaşındaki Stahlknecht, Magdeburger Volksstimme’ye verdiği o röportajda partisinin radyo televizyon vergilerinin artışına hayır demeyebileceği seçeneğini söylemekle kalmayıp Magdeburg koalisyonunun dağılması durumunda, Haziran 2021’deki eyalet seçimlerine kadar bir CDU azınlık hükümeti ile devam edilmek istendiğini de açıklamıştı. 

Başbakan Haseloff ise baştan beri  bir azınlık hükümetinin kurulması seçeneğini dışlamıştı. Haseloff sağ popülist AfD’den gelen oylara bağımlılığı da reddetmişti.

GERİ PLANDA AfD Mİ VAR?

Söz konusu röportajın ardından koalisyon ortakları SPD ve Yeşiller, Stahlknecht’i radyo televizyon vergilerine ilişkin anlaşmazlığı Haseloff’u devirmek ve yerine geçerek Başbakan olmak için kullanmakla suçladı. Röportaj aynı zamanda CDU çevrelerinde  öfkeye yol açtı.

Hıristiyan demokratlar haftalardır kamu yayıncılığındaki temel konumlarının AfD’ninkinden önemli ölçüde farklı olması için çalışma yürütüyorlar.

Ancak üzerinde uzlaşmaya varılmadan verdiği röportaj nedeniyle kapı gösterilen Stahlknecht siyasi çıkışlarıyla aslında bir süredir partili arkadaşlarının da başını ağrıtıyordu.

Birkaç hafta önce de  Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Stahlknecht’i Yahudi karşıtlığını desteklemekle suçlayarak, istifaya çağırmıştı.

Ayrıca kolunda neonazi motifli dövmesi bulunan Anhalt-Bitterfeld’deki bir CDU bölge yöneticisinin atılmasındaki tereddütü veya tartışmalı polis sendikacısı Reiner Wendt’i alelacele İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak atamaya çalışması ve başaramaması da Stahlknecht hakkında eleştirilere yol açan konular arasında yer alıyor 

2011’den beri İçişleri Bakanı, 2018’den bu yana ise  CDU Eyalet Teşkilatı Başkanı olan Stahlknecht, Eyalet Başbakanı Haseloff’un halefi olarak kabul ediliyordu. Stahlknecht kısa bir süre önce CDU’nun eyalet başbakan adayı olacağını duyurmuştu.

CDU’lu politikacı Holger Stahlknecht, cuma akşamı bir açıklama yaparak eyalet teşkilatı başkanlığından ayrılacağını duyurdu. Stahlknecht istifa ederek daha fazla partisine, üstlendiği makama, ailesine ve kendisine zarar gelmesini önlemek istediğini bildirdi.

+49 – MAGDEBURG

 

HABERE YORUM KAT