Psikiyatrist Dr. Elif Cındık-Herbrüggen önerdi: “Anadilde dergi elinizin altında bulunsun“

Psikiyatrist Dr. Elif Cındık-Herbrüggen önerdi: “Anadilde dergi elinizin altında bulunsun“

Türk asıllı Alman psikiyatrist, psikoterapist ve halk sağlığı uzmanı Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen nöropsikiyatri merkezi NPZR olarak hazırladıkları “Yaşam & Sağlık” adlı anadilde dergiye işaret ederek “Korona günlerinde elinizin altında bulunsun” dedi

Münih’te NPZR bünyesinde Dr. Elif Cındık-Herbrüggen tarafından yayımlanan sağlık dergisinin yeni sayısı, koronavirüsün ruh halimize etkileri ve muhtemel sonuçlarına ayrıldı.

Münih’teki Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum–NPZR) kliniğinin sahibi ve yöneticisi olan Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen yaklaşık bir yıldan bu yana  Münih’te Türkçe olarak “Yaşam & Sağlık” dergisini de yayımladıklarını, amaçlarının Türkçe olarak insanlarımıza ulaşmak, onlara umut vermek olduğunu belirtti.

Münih’te iki ayrı merkezde NPZR olarak 10 yıldan bu yana hizmet verdiklerini kaydeden Dr. Cındık-Herbrüggen, derginin yeni sayısı nedeniyle şu açıklamalarda bulundu:

“Almanya’da 30 yıldan bu yana yaşasa bile yeterince Almanca konuşamayan vatandaşlarımız var. Bunlar için kliniklerimizde özellikle anadilde tedavi ve bilgilendirmeler sunuyoruz. Bunu YouTube kanalımızın yanı sıra dergimiz 'Yaşam & Sağlık' ile de yapıyoruz.

Hatta dergimizi basılı halinin dışında PDF formatı ile derneklere, hastalara meslektaşlarımıza da iletiyoruz. Uzaklardan gelen hastalarımzıa dergilerimizi dijital ulaştırabiliyoruz. Zoom üzerinden ise bilim insanları ile, sanatçılarla söyleşiler yapıyoruz. Bilgilendirme videoları da yayınlıyoruz. Son zamanlarda koronanın göçmenlerin ruh sağlığı  üzerindeki etkileri üzerine araştırmalarımız da mevcut.”

“İNSANLARIMIZI İYİ ANLIYORUM”

Münih’teki kliniklerinde uzun yıllardır Türkler ve diğer göçmenlerin ruh sağlığı konusunda başarılı tedaviler uygulayan Psikiyatr Dr. Cındık-Herbrüggen +49’a yaptığı açıklamada ise özetle şunları söyledi:

“Ben Türk göçmenlerin çocuğuyum ve tamamen Almanya’da yetiştim. Hep burada yaşadım. Annem ev kadınıydı, biz evde hep Türkçe konuşurduk. Türkçe bir vecize vardır hani, “Bir lisan, bir insan” diye, ben de hep çok iyi Türkçe konuşmak için çaba harcadım. Doktor olduktan sonra da, Almanca hiç bilmeyen birçok insanın tedavisini üstlendim. Ama sadece Türkleri değil, birçok başka ülkeden gelmiş insanı da tedavi ettim.

Ben bu insanları daha iyi anladığımı düşünüyorum. Göçmenlerin endişelerini, neler hissettiklerini gerçekten iyi anlayabiliyorum. Ben de 3 yıl ABD’de yaşadım; bunun 6 ayını New York’ta , 2.5 yılını da Boston’da geçirdim. Orada üniversite öğrenimimi sürdürdüm, doktora çalışmamı tamamladım. İşte orada da gördüm İngilizce konuşamayan insanların neler hissettiğini, neler yaşadığını…Almanya’da gerçekten de uzun süredir yaşamasına rağmen daha hâlâ hemen hemen hiç Almanca konuşamayan insanlar var. Bunları çok iyi anlayabiliyorum bir psikiyatr olarak. Özellikle psikolojik hastalıkları olan insanların epey bir bölümü Almanca öğrenmeyi başaramıyor. Ama bu insanların da yardıma, kendilerine seslenilmesine ihtiyaçları var. İşte bu durumdaki bir grup insanı Türkçe çıkardığımız dergi 'Yaşam & Sağlık' ile teşhisler ve tedavi olanakları, özel olarak da bizim çalışmalarımız hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Hastalarımıza ve işbirliği yaptığımız partnerlerimize, ayrıca çalışmamızla ilgilenen herkese, bu konularda okuma, bilgilenme ve elbette bizimle aktif bir biçimde çalışma olanağı sunmak istiyoruz.”

Dr. ELİF CINDIK-HERBRÜGGEN KİMDİR?

Tam adıyla Elif Duygu Cındık-Herbrüggen 2009-2013 yılları arasında Almanya ve Bavyera Türk toplumlarının başkan yardımcılığını yaptı. İstanbul doğumlu 50 yaşındaki Cındık çocukluğunu Almanya’nın Frankfurt Main şehrinde geçirdi.  

Frankfurt ve New York’ta aldığı tıp eğitiminin ardından, doktora tezini ve halk sağlığı uzmanlığını Boston’daki Harvard Üniversitesi’nde ve Beth Israel Hospital’da tamamladı. Bir dönem Münih Harvard Kulübü’nün yönetim kurulu üyesi olarak Alman-Amerikan diyaloğu için de çalıştı. Doktora çalışmalarından sonra Brigham and Womens Hospital, MGH ve Harvard School of Public Health Hastanelerinin ortak düzenlediği ’Clinical Effectiveness’ programında da eğitim aldı.Amerika’dan döndükten sonra bir süre Münih’te Ludwig-Maximilian Üniversitesi hastanesinde asistan doktor olarak çalıştı daha sonra psikiyatri uzmanlığını yapmak için Almanya’nın en büyük ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olan Isar Amper Klinikum’da görev yaptı. Bu çalışmalarının ardından özel bir hastane olan Schön Klinike’te yaklaşık 3 sene boyunca nöroloji eğitimini tamamladı.

Psikiyatri ve psikoterapi uzmanlığını bu süreçte bitiren Dr. Cındık, bir süre Klinik am schönen Moos hastanesinde kültürler arası tedavi uygulayan bir ekibin başhekimi olarak görev yaptı.

2012 yılında Bavyera Entegrasyon Konseyi’nin de üyesi olan Dr. Cındık, Alman hükümetinin ulusal entegrasyon planına katkıda bulunarak göçmenlerin sağlığının gelişmesi için önerilerde bulundu ve projeler geliştirdi. Dr. Cındık, Bavyera Tabibler Odası’nda kültürler arası tedavi yöntemleri, göç ve sağlık üzerine meslektaşlarına çeşitli eğitimler vermiş ve halen bu konuda danışmanlık hizmeti sunuyor.

Üniversite öğrencisiyken politikayla ilgilenmeye başlayan ve öğrenci parlamentosuna seçilen Dr. Cındık, Alman sağlık sistemi, göç ve entegrasyon, koçluk ve kişisel gelişim konularında makaleler yayınlıyor ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesini savunuyor. Dr. Cındık, 2013 yılında Bavyera Parlementosu miletvekili adayı da oldu. Cındık çok kültürlü bir topluma taahhüt etmekte ve bunu medyadaki görüşleri ile de belirtiyor.

Dr. Cındık, bugün Münih’te sahibi olduğu Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum – NPZR) ile iki dilli tedavi hizmeti sunmaya devam ediyor.

+49 – MÜNİH

HABERE YORUM KAT
2 Yorum