Protestolar sonuç verdi: Madrid’in ünlü bitpazarı yeniden açıldı

Protestolar sonuç verdi: Madrid’in ünlü bitpazarı yeniden açıldı

İspanya’nın başkenti Madrid’in tarihi bitpazarı Rastro, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kapalı olan kapılarını yaklaşık 8 ay sonra yeniden açtı.

Madrid’in kültürel ve turistik sembol mekânlarından olan ve her pazar günü 06.00 ile 14.00 saatleri arasında kurulan Rastro, salgına karşı önlem amacıyla mart ayından itibaren kapalı tutuluyordu.

Madrid Belediyesi, Rastro esnafının haftalardır süren protestoları ve son 1,5 aydır artırılan önlemlerle Covid-19 vakalarında görülen düşüşün etkisiyle bitpazarının yüzde 50 kapasiteyle açılmasını kararlaştırdı. 

TEZGAH SAYISI 500’E İNDİRİLDİ

Normal şartlarda 1000 olan tezgah sayısı 500’e indirilen Rastro’ya İspanyolların yoğun ilgi gösterdiği görüldü. En fazla 2 bin 700 kişinin girişine izin verilen bitpazarı alanında geniş güvenlik önlemleri alınırken, sosyal mesafenin korunması ve maske kullanımının denetlenmesi için 150 belediye polisi görevlendirildi.

Ayrıca havadan drone ile kontroller yapılarak, kurallara uymayanlar sık sık uyarıldı. 

HAVADAN DRONE KONTROLÜ

İspanya’da salgınla ilgili vakalarının en yoğun görüldüğü bölgelerden biri olan Madrid özerk yönetiminde her 100 bin kişide 450’nin üzerinde olan Covid-19 vaka sayısı, yaklaşık 1,5 aydır uygulanan serbest dolaşım kısıtlamaları, gece sokağa çıkma yasağı, 6 kişiden fazla toplanmama gibi önlemlerle 285’e kadar indirildi.

Avrupa Birliği (AB) her 100 bin kişide 150’yi geçen vaka sayılarının olduğu yerleri “riskli bölgeler” olarak belirliyor. 

Covid-19’da halen “riskli bölge” kapsamında olan Madrid’de ekonomik krizin büyümemesi için yerel yönetim kısıtlamalarla da olsa esnafın işbaşı yapmasına müsade ediyor.

+49 – MADRİD

 

 

HABERE YORUM KAT