Prof. Dr. Uğur Şahin ve BioNTech son aşamada: Aşının eli kulağında

Prof. Dr. Uğur Şahin ve BioNTech son aşamada: Aşının eli kulağında
Almanya’daki BioNTech şirketinin ürettiği korona aşısının kullanıma hazır olduğu, son hazırlıkların yapıldığı ileri sürüldü. Bazı uzmanlara göre, 50 bin doz aşının bu yıl, 1,3 milyar dozun da gelecek yıl piyasaya sürülmesi mümkün.

Mainz merkezli BioNTech şirketinin korona aşısıyla ilgili açıkladığı ara sonuçlar, “aşının eli kulağında” yorumlarına güç kazandırdı. Alman şirketinin denekler üzerindeki son çalışmalarının büyük bir başarıyla sona erdiği açıklandı. DPA’da yayımlanan bir haberde, sektörden ünlü bir virologun, “Salgının başından beri aldığımız en iyi haber” dediğine dikkat çekildi. 

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn da BioNTech’in Pfizer ile hazırladığı aşıyla ilgili üçüncü faz klinik deneylerde hastalığın bulaşmasının yüzde 90 engellendiği yolundaki açıklamaları “çok cesaret verici” sözleriyle değerlendirdi.  Ruhsat alımı için çok önemli olan klinik test sonuçlarında ağır yan etkilerin de görülmemesi, yetkili kurumları sevince boğdu. Bu gelişme, etkili bir aşının Avrupa ve ABD’de çok yakında halka sunulabileceği beklentilerini haklı çıkardı. 

RUHSAT BAŞVURULARI

BioNTech ve Pfizer’in, önümüzdeki hafta ilacı piyasaya sürmek üzere ABD’de ilaçları denetleyen kamu kurumu FDA’ya ruhsat başvurusunda bulunacağı bildirildi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da “Ben, buna paralel olarak Avrupa ilaç ruhsat kurumu EMA nezdinde de bir başvuru yapılacağını sanıyorum” şeklinde konuştu.  

Jens Spahn, bir Alman sağlık bakanı olarak, bir Alman şirketinin ürettiği aşının önce başka ülkelerde kullanıma sunulmamasına çalışacağını belirtti. BioNTech şirketinden yapılan açıklamada ise mevcut ilaç dozlarının adil bir biçimde dağıtılacağına dikkat çekilerek “tek bir ülkenin bütün aşıları almayacağı” vurgulandı. 

Uzmanlar, ruhsatın verilmesinden itibaren hızla aşıların yapılacağını belirttiler. Münih’teki Schwabing Kliniği’nden Clemens Wendtner, “Daha 2020’nin sonunda bir aşı dalgası harekete geçebilir” dedi. Wendtner, klinik test sonuçlarının çok güzel olduğunu da belirtti. 

“IŞIK HIZI” PROJESİ 

Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibinin ürettiği BNT162b2 üzerinde, “Işık Hızı”başlıklı proje kapsamında ocak ayı ortasından bu yana çalışılıyordu. Ruhsat için en önemli klinik test aşamasınının üçüncü fazı temmuz ayı sonunda başlamıştı. Aşı için 43 bin 500 kişiye en azından iki aşıdan biri üç haftalık aralıklarla yapılmıştı. Aşının hem koruyucu hem de iyileştirici özellikleri araştırıldı. Ancak aşının gerek koruyucu etkisinin gerekse de yan etkilerinin iki yıllık bir süre gözlem altında kalması gerekiyor. 

Köln Üniversite Kliniğinden salgın hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Gerd Fätkenheuer “muhteşem ve çok şey vaat eden verilerden” söz ederken, bazı uzmanlar da henüz verilerin sadece bir basın bildirisinde yer aldığını, bilimsel yayının beklenmesi gerektiğine dikkat çektiler. Ayrıca, belli yaş grupları için koruyucu etkinin ne olduğu ve aşının ne kadar süre bir koruma sağladığı konularında henüz bir bilgi olmadığı da hatırlatıldı. 

BioNTech und Pfizer’in bu yıl 50 milyon doz aşıyı kullanıma sunabilecekleri belirtiliyor. Bu rakamın 2021’de 1,3 milyar doza yükselmesi bekleniyor. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Andreas Arnold/DPA