Prof. Dr. Şen’in zirve tahmini doğru çıktı: “AB peşlerine takılmaz” demişti

Prof. Dr. Şen’in zirve tahmini doğru çıktı: “AB peşlerine takılmaz” demişti
TAVAK Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen’in zirve tahmini doğru çıktı. Şen “AB’nin Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs, Avusturya ve Lüksemburg’un peşine takılarak Türkiye’ye yaptırım uygulamayacağını belirtmiştik” dedi.

Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri ve Türkiye – Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini çok uzun zamandır izleyen Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen “AB’nin Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs, Avusturya ve Lüksemburg’un peşine takılarak Türkiye’ye yaptırım uygulamayacağını belirtmiştik“ diye konuştu.

Konuya ilişkin bir yazı kaleme alan Tavak Direktörü Şen’in açıklamaları şöyle:

“AB’de 27 ülke yer alıyor. Yunanistan’ın Türkiye’yle çekişmesi ve kendi sorunlarını Miçotakis’in açıklamalarıyla “Türkiye – Avrupa Birliği arasındaki sorunların merkezine getirmesi”, bu ülkeler tarafından büyük çoğunlukla doğru bulunmadı ve destek verilmedi. 

c8zibz1xkai-iy8-1.jpg

Prof. Dr. Faruk Şen

Aynı gelişmeyi Biden iktidara geldikten sonra da göreceğiz. Türkiye hep bir yaptırım bekliyor, bunlar olmayacak. 

Buna karşılık Türkiye Mart 2021 Zirvesi’ne kadar AB’den neler beklediğini, özel statü ile kurulacak ortaklık isteğini dile getirmesi lazım. Bunlar Avrupa Konseyi’nin Türkiye’yi askıya alan kararında dile getiren insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasi konusunda atacağımız adımlarla da pekişmesi şart. Adalet ve hukuk devleti ilkesi, objektif olarak işlenmesi halinde 3 yıldır cezaevinde tutulan Osman Kavala gibi kişilerin bırakılması ve basın özgürlükleri Türkiye’nin elini güçlendirecektir.

AB’DEKİ İLERİ KARAKOLLAR

Türkiye’de yabancı yatırımlar oldukça yüksek ve bunların yüzde 70’i AB ülkelerinden geliyor. Türkiye’deki taşınmaz sektörü, Türkiye’nin ürettiği AB menşeli malları yurt dışına satıyor ve oradan bu malları getiriyor. Her açıdan Türkiye, AB’yle iç içe girmiş durumda. 

AB ülkelerinde yaşayan 5,6 milyon insanımız Türkiye’nin AB’deki ileri karakollarıdır. Fransa ve Avusturya haricinde, insanlarımızın yaşadığı ülkelerde Türkiye’ye yönelik alınan olumsuz kararlar, insanlarımızı mutsuz edecektir.

TÜRK ORDUSUNUN ÖNEMİ

Önemli bir olay da NATO’nun nihayet Türkiye’nin önemini ciddi bir şekilde dile getiren açıklaması oldu.  Stoltenberg: “Türkiye NATO’nun ayrılmaz bir parçasıdır, AB Türkiye’ye yönelik alacağı kararlarda çok düşünmelidir” açıklamasını yaptı.

Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği açısından Türkiye, Avrupa’daki en büyük ordu konumundadır. Fransa’nın, Almanya’nın ordularını küçülttüğü süreç zarfında, Türk ordusunun önemi daha fazla ortaya çıkmaktadır. Ayrıca AB ve ABD arasında Biden’ın yönetimi devralmasından sonra tekrar gündeme gelecek olan Transatlantik Paktı’na da Türkiye ekonomik olarak önemli katkılar sunacaktır. Bunu ABD de, AB de görmektedir.”

+49 – İSTANBUL/BERLİN

FOTO: A.A.