Prof. Dr. Faruk Şen, Merkel'in muhtemel halefi Laschet ile görüşecek: “AB’de Türkiye’ye özel statü” talebi

Prof. Dr. Faruk Şen, Merkel'in muhtemel halefi Laschet ile görüşecek: “AB’de Türkiye’ye özel statü” talebi

TAVAK Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, CDU'nun diğer başkanlık adayı Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet’le konuşarak bu önerinin onun tarafından da dile getirilmesini isteyecek.

TAVAK Vakfı’nın bir yıldır gündeme getirdiği “İngiltere’nin AB üyeliğine yakın bir özel statü verilmesi gerektiği” açıklamasını CDU genel başkan adaylarından Friedrich Merz dile getirdi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin 23 Ocak’ta yapılacak parti başkanlığı seçiminde Friedrich Merz ve Armin Laschet iki önemli aday olarak ortaya çıkıyorlar. Beklenen, iki liderden birinin partinin başına geçmesi.

Friedrich Merz’in esasen Türkiye’ye soğuk bakan bir politikacı olarak bu açıklamayı yapmasından sonra Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, bir diğer aday olan Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet’le ilişkiye geçerek bu önerinin bir kez de onun tarafından da dile getirilmesini isteyecek. Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini çok uzun zamandır “içeriden” izleyen Prof. Dr. Faruk Şen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

TÜRKİYE FAZLA ISRARCI OLMASIN, AMA...

“Artık Türkiye’de de Avrupa Birliği’nde de Türkiye’nin tam üye olamayacağı sonucu ortaya çıkmaktadır. Türkiye de bu konuda fazla ısrarcı olmamaktadır. Buna göre Türkiye, Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi, Avrupa güvenlik ve savunma kimliğinde yer almak ve AB bütçesine katkıda bulunup, katkı alma konularını ortaya koymalıdır.”

Prof. Dr. Şen, konuya ilişkin açıklamasında özetle şunları aktardı:

“AB, NATO üyesi Türkiye’nin özellikle Avrupa güvenlik ve savunma kimliğindeki istemlerini yerine getirmeye hazır. Bu açıdan Brüksel, Berlin ve Paris’te STK’ların toplantılarında yavaş yavaş bu gündeme gelmektedir. Merz ya da Laschet Almanya’da Hıristiyan demokratların başına geçecek ve ikisinden biri Almanya’nın 2021 yılı genel seçimlerinde başbakan adayı olacaktır. Hıristiyan demokratların seçimden birinci parti olarak çıkıp hükümeti kuracağından hareket edersek, Laschet’in de Merz gibi düşünmesiyle Almanya, Türkiye’nin tam üyeliği yerine özel statüye yeşil ışık yakacaktır.

AB’de Sarkozy ve Merkel 2000’li yılların başlarında Türkiye için özel statüyü önerdiği zaman hepimiz karşı çıkmıştık, şu anda Türkiye için de AB için de tek çıkar yolun özel statüde ortaklık olduğu açık.”

+49 – İSTANBUL

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT