Polonyalı güvenlik güçlerinden göçmenlere müdahale

Polonyalı güvenlik güçlerinden göçmenlere müdahale

Polonyalı güvenlik birimleri, Belarus sınırında kendilerine taşlı saldırıda bulunan göçmenlere tazyikli su ile karşılık verdi. Lukaşenko ile Merkel ve Putin arasında ise telefon diplomasisi yaşanıyor.

Günlerdir Belarus-Polonya sınırındaki Kuznica-Brusgi geçişinde bekleyen göçmenlere Polonyalı güvenlik güçleri tarafından tazyikli su ile müdahale edildi. Söz konusu müdahaleye dair görüntüler Belarus devlet televizyonu ve Polonya Savunma Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Polonya Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasında, Kuznica sınır kapısında "göçmenlerin saldırıda bulunduğu" ifade edildi. Polonya Polisi ise göçmenlerin Belaruslu yetkililerce, ses bombaları ve göz yaşartıcı gaz ile donatıldığını ve Polonyalı güvenlik birimlerine taşlı saldırıda bulunulduğunu öne sürdü. Açıklamada, durumun an itibarıyla kontrol altına alındığı vurgulandı.

Polonya Gizli İstihbarat Servisleri Genel Koordinatörü Stanislav Zaryn ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Askerlerimiz ve memurlarımız görevlerini kusursuz bir biçimde yerine getirdi. Sınıra yapılan saldırının ilk dalgası durduruldu" ifadelerini kullandı.

Belarus devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de göçmenlerin Polonyalı güvenlik güçlerine taş attığı görülürken henüz resmi makamlar tarafından teyit edilmeyen iddialara göre Polonya tarafından da göçmenlere göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

Varşova yönetimi uzun bir süredir bölgeye medya mensuplarının gidişine izin vermiyor.

Sınır hattındaki göçmenler arasında çok sayıda Irak vatandaşı da bulunuyor. Irak'ın Moskova Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 200 kişinin ülkelerine dönmek istediği ve ilk tahliye uçağının Perşembe günü Minsk'ten kalkacağı duyuruldu.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT