Polonya'da cumhurbaşkanı değil, kutuplaşma tescillendi: Belirsizlik kazandı

Polonya'da cumhurbaşkanı değil, kutuplaşma tescillendi: Belirsizlik kazandı

Polonya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda iki adayın birbirine çok yakın oy alması, bu belirsizliğe rağmen Cumhurbaşkanı Duda'nın “Ben kazandım” açıklaması, ülkedeki siyasi gerginliği artırdı.

Polonya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan belirsizlik ve ülkenin en az iki cepheye bölündüğü gerçeği çıktı. Sonuçlarla ilgili kesin bir sonuç açıklanmamış olmasına rağmen, sadece sandık çıkışı anketlerine dayanan görevdeki Cumhurbaşkanı Andrej Duda, oyların yüzde 50,4'ünü alarak seçimi kazandığını duyurdu. “Tahminlere göre kazandığını ilan eden” Duda'nın bu aceleciliği, ülkedeki siyasi cepheleşmeyi daha da sertleştirecek bir tutum olarak değerlendirildi. 

Polonya Haber Ajansı PAP'ın haberinde, iktidardaki muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisinin (PİS) desteklediği Duda'nın oyların yüzde 50,4'ünü aldığı belirtildi. Haberde Duda'nın rakibi Sol Liberal ve Yeşillerin oluşturduğu Civic Platformun (PO) desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski'nin ise yüzde 49,6 oy aldığı kaydedildi. Kesin seçim sonuçlarının salı gecesinden önce alınması beklenmiyor. 

Kesin olmayan bu sonuç kesinlik kazanırsa ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Duda, 5 yıl daha bu görevini sürdürecek.

Bu arada seçime katılımın görece yüksekliği dikkat çekti. Yaklaşık 30 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranının yüzde 68,9 olduğu bildirildi. 

Ülkede 28 Haziran'da düzenlenen ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Duda yüzde 43, Trzaskowski ise yüzde 30 oy almıştı. 

+49-VARŞOVA

FOTO: A.A

HABERE YORUM KAT