Poliste ırkçı profil araştırmasına ret: Bakan Seehofer “Gerek yok” dedi

Poliste ırkçı profil araştırmasına ret: Bakan Seehofer “Gerek yok” dedi

Almanya’da hükümet tarafından duyurusu yapılan polislerin ırkçı profilini ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırmaya ret geldi. İçişleri Bakanı Horst Seehofer “Böyle bir çalışmaya gerek yok” dedi.

Ancak Adalet ve İçişleri Bakanlığı polisin ırkçı profilinin oluşturulmasına yönelik araştırmanın konseptinin hazırlandığını bildirmişti. 

Zeit Online’ın konuya ilişkin soru yöneltmesi üzerine  Federal İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Bakan Seehofer’in araştırmayı reddetmesinde poliste böyle bir profil oluşturulmasının yasak olmasının etkili olduğuna işaret edildi.  Açıklamada “Kişilerin araştırılması ayrımcılık gözetmeden gerçekleştirilmelidir. Ne polis yasası, ne yönetmelikler ne de kararnameler kişilerin bu şekilde eşit olmayan muameleye tabi tutulmasına izin vermiyor” denildi. 

IRKÇI PROFİL NEDİR?

Irkçı profil oluşturma çalışması, polisin, güvenlik güçlerinin ve göç dairesi yetkililerinin insanları  ten rengi veya yüz yapıları gibi fiziksel görünümleri, etnik, dinsel  köken gibi  kriterlere dayanarak hareket etmesini araştırıyor. 

İçişleri Bakanlığına göre bu tür durumlar “istisnai”, ancak  tespit edilen ayrımcılık vakaları  mazeret aramadan açıklığa kavuşturulmalı ve kişi derhal cezalandırılmalı. Ayrıca konuyla ilgili yeterince şikayet merkezleri bulunduğuna vurgu yapılan açıklamada, federal hükümetin aşırı sağla ve nefret suçlarıyla mücadeleye yönelik tedbir paketinin de yaygın bir şekilde kullanıldığı kaydedildi. 

Alman güvenlik kurumlarında ırkçı profil oluşturmaya yönelik araştırma talebi ABD'deki ırkçı polis şiddetine karşı düzenlenen protestolar sonrasında ortaya çıktı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Genel Başkanı Saskia Esken, bir süre önce Alman güvenlik güçleri içindeki  “gizli ırkçılığa” işaret ederek konuyla ilgili bir araştırma  çağrısında bulunmuştu.  Esken'e kendi partisi dahil birçok çevreden sert tepkiler gelmişti. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT