Plastik şişelerde endişe verici analiz: Yüz binlerce plastik parça yutuyoruz! Ne içiyoruz böyle?
Bilim insanları plastik şişelerdeki suyu analiz ederken endişe verici keşiflerde bulundu. ABD'li araştırmacılara göre, içme suyu daha önce tahmin edilenden çok daha fazla plastikle kirlenmiş durumda. Çalışmaya göre, bir litre su içerken en az 100.000 parçacık yutuyoruz.
Tüketici dergisi daha önceki ekolojik testlerde maden suyunda ne kadar plastik parçacık olduğu sorusuna yanıt aramıştı. Ancak ABD'deki Columbia Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının şimdi keşfettikleri şey, önceki tüm bulguları gölgede bırakıyor.
1 LİTRE SUDA 240 BİN PLASTİK PARÇA!
Yapılan bir araştırmaya göre, bir litre suda 240.000 plastik parça bulunuyor. Bu keşif ancak nanometre aralığındaki parçacıkları da ölçülebilir hale getiren yeni yöntemler sayesinde mümkün oldu. Bilim insanları bu yöntemi kullanarak su şişelerinde ortalama on kat daha fazla plastik buldu. En sık bulunan plastik: çoğu plastik şişenin ana bileşeni olan plastik polietilen tereftalat (PET).
Öko-Test'e göre plastik, şişenin sıkılması, ısı ve aynı zamanda kapağın açılıp kapatılmasıyla ovularak suya karışıyor. Endüstriyel işlemlerden arta kalan poliamid (PA), polistiren (PS), polivinil klorür (PVC) ve polimetil metakrilat (PMMA) da tespit edildi.
Plastik kirliliğinin vücudumuz üzerindeki etkilerinin tam boyutu hala belirsizliğini koruyor. Quarks.de'ye göre, keşfedilen nanopartiküllerin vücudumuza ne yaptığına dair henüz deneysel bir veri yok. Ancak araştırmacılar mikroplastik parçacıkların vücuda yerleşerek kendilerini proteinlere ve yağlara bağlayabileceğinden korkuyor. Bunun vücuttaki süreçler üzerinde bir etkisi olabilir.
ARTI49