Petrol fiyatları yükseldi

Petrol fiyatları yükseldi

Petrol fiyatları Cuma günü yeniden önemli ölçüde yükseldi.

Piyasa gözlemcileri, ABD'nin Suriye'deki son saldırılarına ve Gazze savaşının Orta Doğu'daki diğer ülkelere yayılacağına dair endişelere dikkat çekti. Aralık ayı teslimi Kuzey Denizi Brent tipi ham petrolün varili (159 litre) sabah saatlerinde 89,24 dolardı. Bu bir önceki güne göre 1,31 dolar daha fazlaydı. Amerikan West Texas Intermediate (WTI) varil fiyatı ise 1,29 dolar artışla 84,49 dolara yükseldi.

Hafta sona ererken, İslamcı Hamas ile İsrail arasındaki savaş petrol piyasasında baskın konu olmaya devam ediyor ve sürekli olarak önemli fiyat hareketlerine neden oluyor. Ancak haftalık bazda petrol fiyatları düştü. Kuzey Denizi'nden elde edilen ham petrol Pazartesi gününden bu yana varil başına iki dolardan fazla düştü. Piyasa, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde planladığı ve daha da tırmanma tehlikesi bulunan kara harekatının henüz başlamadığına dikkat çekti.

Öte yandan petrol fiyatları, nispeten güçlü ABD ekonomisi tarafından destekleniyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen ABD ekonomisinin son dönemde ivme kazanması ham petrol talebinin artacağı yönündeki spekülasyonları artırdı. Öğleden sonra, finansal piyasalara ivme kazandırabilecek yeni ABD ekonomik verileri bekleniyor. Programda tüketici duyarlılığına ilişkin veriler de yer alıyor. Tüketim, ABD ekonomisi için büyük önem taşıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT