Peter Pan Sendromu: Asla büyümeyen insanlar

Peter Pan Sendromu: Asla büyümeyen insanlar

Bazı bireyler yaşları kaç olursa olsun büyümekten kaçar ve çocuksu davranışlar sergilerler. Sorumluluklarıyla yüzleşirken ve görevlerini yerine getirirken zorlanan bu kişiler ‘Peter Pan Sendromu’ndan muzdarip olabilir.

Peter Pan Sendromu, Matthew Barrie'nin 1912'de yayımlanan "Peter Pan" romanından geliyor. Kitabın ana karakteri Peter Pan, büyümeyi reddediyor.

Büyümeyle alakalı sorunlar yaşayanların sahip olduğu bu hastalığın tanımı ilk kez Psikanalist Dr. Dan Kiley tarafından 1983 yılında yapıldı ancak yine de DSM-IV(Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) tarafından gerçek bir hastalık olarak tanınmıyor.

Sosyal görevlerin yoğunlaşmaya başladığı yaşlarda ortaya çıkan sendrom, çocukken anne baskısına ve otoriter olmayan babaya maruz kalan bireylerde daha sık görülüyor. Aşırı korumacı bir aile tarafından sorumluluk verilmeden yetiştirilen çocukların ileride bu durumla karşılaşma ihtimali daha fazla oluyor.

Daha çok erkeklerde görülen Peter Pan Sendromu’na sahip kişiler yaşlanmayı kabul etmezler. Aile kurmak, çalışmak, ekonomisini kontrol altına almak gibi durumlar Peter Pan sendromu taşıyan kişiler de çok zordur. Peter Pan sendromu taşıyan kişiler hayalleri büyüktür ancak bunun için hiçbir şekilde çaba harcamazlar.

Peter Pan Sendromu’nun en yaygın belirtileri şunlardır:

-İyi bir kariyer inşa etmekte başarısızlık.

-Finansal bakımdan sorumluluk eksikliği.

-İşten işe, hobiden hobiye atlamak.

-Güvenilmez biri olmak.

-İş bulmak için çok az çaba harcamak

-Motive olmadığı zamanlarda çalışmaya veya çalışmaya devam etmeye isteksiz.

-Başarısızlığı ailesi, eşi veya eski işverenini kendisine yaptığı bir şeyden sorumlu tutmak.

-İnsan ilişkilerine veya bir aile edinme konularına çok az ilgi göstermek.

-Gelecekten korkarken geçmişi özleme.

-Aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımı.

Fotoğraf: KAL VISUALS - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT