Pek umut yok: İngiltere Başbakanı Johnson “AB ile anlaşma çok zor” dedi

Pek umut yok: İngiltere Başbakanı Johnson “AB ile anlaşma çok zor” dedi
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit müzakerelerinde Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşması imzalanmasının “çok zor” göründüğünü söyledi. Alman araştırma enstitüsü Ifo, Brexit'in Londra'ya pahalıya mal olabileceğini hatırlattı.

İngiltere Başbakanı Johnson, Başkent Londra’da ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yapıldığı Guy’s ve St. Thomas Hastanesi’ne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından İngiliz medyasına, Brexit müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Brexit geçiş döneminin 31 Aralık’ta sonlanacağını hatırlatan Johnson, “1 Ocak’ta ne olursa olsun bir değişiklik olacak ve insanların bu değişime hazırlanmaları gerekiyor. Anlaşmasız bir sonuca karar vereceğimiz an gelebilir. İngiltere için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

Johnson, “AB ile bir ticaret anlaşması şu an çok zor görünüyor” diyerek, özellikle balıkçılık konusunda tarafların çok uzak noktalarda durduğunu kaydetti.

Ifo: BREXIT LONDRA'YI SARSAR

Öte yandan, Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün (Ifo) yaptığı bir çalışma, Brexit’in, ekonomik olarak İngiltere’yi AB’den çok daha olumsuz etkileyeceğini gösterdi. 

Merkezi Münih’te bulunan Ifo’nun dış ticaret uzmanı Lisandra Flach tarafından AB ve İngiltere arasındaki ticaret rakamları değerlendirilerek hazırlanan “Almanya ve AB İngiltere’ye Ne Kadar Bağımlı? Ürün Bağımlılıkları ve Brexit’in Etkileri” başlıklı çalışma ilginç sonuçlar verdi. 

Çalışmaya göre, AB’nin İngiltere’nin ticaretinden aldığı pay, İngiltere’nin AB’nin ticaretinden aldığı paydan daha fazla. AB’nin 27 ülkesi, geçen yıl İngiltere’nin ithalatının yüzde 50’sini karşılarken, İngiltere’nin ihracatının yüzde 47’si bu ülkelere gerçekleştirildi. Bu da AB’yi İngiltere için en büyük pazar yaptı. AB’nin 27 ülkesinin toplam ihracatının sadece yüzde 4’ü İngiltere’ye yapılırken, Birliğin ithalatının yüzde 6’sı İngiltere’den karşılandı.

Sadece 1 ila 5 arasında tedarikçisi olan, bu nedenle başka yerden tedariki zor olan ürünlerde İngiltere’nin yüzde 64 ile AB’ye bağımlı olduğu ortaya çıktı. Çoğu AB ülkesi için bu ürünlerde İngiltere’nin payı yüzde 2 ila yüzde 7 arasında değişti. 

Ifo Dış Ticaret Uzmanı Lisandra Flach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Brexit ile her iki tarafın da kaybedeceğini ifade ederek, ”Ancak İngiltere önemli ölçüde daha fazlasını kaybeder. 1 Ocak’tan itibaren geçerli bir ticaret anlaşması olması her iki tarafın da yararına olacaktır” ifadelerini kullandı.

Flach, Avrupa ülkelerinde çok az sayıda malın İngiltere’den yapılan ithalata büyük ölçüde bağımlı olduğuna işaret ederek, “Bundan ötürü Brexit nedeniyle ticaret maliyetlerindeki artış, 27 AB ülkesindeki şirketler üzerinde İngiltere’deki şirketler için beklenenden çok daha küçük bir etkiye sahip olacak” değerlendirmesinde bulundu. 

+49 – LONDRA/MÜNİH

FOTO: A.A.